İşgalin çocukları acılarını sahneledi
Irak'ta dün Bağdat'ın Sadr semtindeki bir yetim okulunda öğrenciler mezuniyet töreni yaptı. Son yıllardaki en mutlu günlerini geçiren çocuklar yaşadıkları acı dolu günleri sahneledi
BAĞDAT
Irak'ın Sadr bölgesinde dün, savaşta ailerini kaybetmiş öksüz ve yetim savaş çocuklarının okuduğu bir okulda son derece renkli geçen bir yıl sonu şenliği gerçekleştrildi. Sadr bölgesinde geçtiğimiz Mart ayında açılan okulda yerel eğitim birimi tarafından düzenlenen şenlikte küçük çocuklar savaşı anlatan bir oyun canlandırdılar. Ailelelerini savaşa kurban vermenin acısını dün sergiledikleri oyun ve giydikleri renkli kostümlerle bir günlüğüne de olsa unutan çocuklar gülücükleriyle umut vaad ettiler.
4-5 MİLYON YETİM
Irak'ta 2003 yılında başlayan işgalin asıl kurbanı olan 4 ile 5 milyon arasında yetim çocuk var. UNİCEF'in yayınladığı bir rapora göre en az 4 milyon çocuk savaş yüzünden yetim kaldı. Irak'ta 90'lı yıllarda resmi rakamlara göre 1 mil-yon 100 bin yetim çocuk vardı. Ancak bu rakam son şiddet olaylarında dört katına çıktı. Irak devletinin bugünkü şartları da bu çocukların çok azının sığınma evlerinde tutulmalarına olanak sağlıyor. UNICEF, Iraklı yetimlerin büyük bölümünün akrabalarının yanında hayatta kalmaya çalıştıklarını açıkladı.
SIĞINMA EVLERİ LAZIM
Irak hükümetini ülkenin dört bir yanında kriz haline gelen yetim çocuklar konusunda uyaran UNICEF temsilcisi, çaresiz kalan bu çocuklar için programların yoğunlaştırılmasını istedi. Roger Wright, hükümetin yetim ve evsiz kalan çocuklar için özel sığınma evleri açmasını isteyerek "Aksi takdirde bu çocukların akıbeti bilinemeyecek" dedi.