İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), ABD’nin İran’a yönelik saldırılarının devam etmesine karşılık olarak Nasr 2 Operasyonu’nun ikinci dalgasını başlattığını duyurdu.
DMO tarafından yayımlanan ilk açıklamada, Bahreyn’de ABD tarafından kullanılan Cufeyr Üssü’nün füzeler ve tek yönlü saldırı insansız hava araçlarıyla hedef alındığı belirtildi.
Açıklamada, üste bulunan silah ve mühimmat destek depoları, uydu iletişim merkezi ile ABD askerlerinin kullandığı konaklama tesislerinin imha edildiği ileri sürüldü.
Operasyonun, ABD’nin İran’ın güneyindeki kıyı askerî noktaları ve diğer bölgeleri yeniden hedef alan hava saldırılarına verilen karşılığın ilk aşaması olduğu kaydedildi.
Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanan son gerilimin ardından misilleme operasyonlarının devam ettiğini bildirdi.
İkinci Aşamada ABD Beşinci Filosu Hedef Alındı
DMO tarafından yayımlanan bir sonraki açıklamada, Hava-Uzay Kuvvetleri ile Deniz Kuvvetlerinin Nasr 2 Operasyonu’nun ikinci dalgasının ikinci aşamasını başlattığı belirtildi.
Operasyon kapsamında Bahreyn’deki ABD Beşinci Filosu’yla bağlantılı tesislere yönelik saldırıların genişletildiği aktarıldı.
Füze ve insansız hava aracı saldırıları sonucunda yakıt depolama tesislerinde yangın çıktığı; Patriot hava savunma sistemine ait radarın, filonun hava kontrol radarının ve C-RAM radar sisteminin imha edildiği öne sürüldü.
Açıklamada, insansız ve güdümlü botların yönetildiği komuta ve gözetleme merkezinin de tamamen yok edildiği iddia edildi.
Saldırıların ABD’nin İran topraklarına yönelik devam eden operasyonlarına karşılık gerçekleştirildiği belirtilerek misillemelerin süreceği bildirildi.
Ürdün’deki ABD Mevzileri Balistik Füzelerle Vuruldu
Devrim Muhafızları, yayımladığı dokuzuncu bildiride Nasr 2 Operasyonu’nun ikinci dalgasının üçüncü aşamasının gerçekleştirildiğini açıkladı.
Bildiride, İran’a yönelik saldırılarda kullanıldığı belirtilen Ürdün’deki bir hava üssünde bulunan önemli tesisler ile ABD askerî mevzilerinin balistik füzelerle hedef alındığı kaydedildi.
Ürdün halkına hitaben yayımlanan mesajda, saldırıların şafak vakti “Ya li-sârât’il Hüseyin” sloganıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Topraklarınızda çocuk katili Amerikan ordusu tarafından işgal edilen hava üssündeki önemli tesisler ve Amerikan düşmanına ait mevziler hedef alınmıştır.”
DMO, ABD’nin saldırıların ilk gününde söz konusu üsleri kullanarak İran’ın Minab kentinde 186 öğrenci ve öğretmenin hayatını kaybetmesine neden olduğunu ileri sürdü.
“Ürdün Halkına Karşı Düşmanlığımız Yok”
Devrim Muhafızları açıklamasında Ürdün’e veya Ürdün halkına karşı herhangi bir düşmanlık beslenmediğini vurguladı.
Açıklamada, “Ülkenizle hiçbir düşmanlığımız bulunmamaktadır. Aksine siz değerli Ürdün halkını çok seviyoruz” denildi.
Ürdün halkının Filistinlilerin yaşadığı acıları yakından anladığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Sizler, Filistin halkının acılarını ve uğradığı zulmü diğer milletlerden daha iyi anlıyorsunuz. Gazze’de aralarında 20 bin çocuğun da bulunduğu 70 bin Filistinlinin, ABD’nin doğrudan müdahalesiyle Siyonist rejim tarafından öldürülmesinin farkındasınız.”
Açıklamada Ürdün halkına, ülkedeki ABD üslerinin kaldırılması için harekete geçme çağrısı yapıldı.
“Bölgedeki işgalci Amerikan üslerinin sökülmesi yönündeki güçlü talebiniz, Filistin halkının kurtarılmasına ve bölge güvenliğinin yeniden sağlanmasına büyük katkı sağlayacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Bölgede Patlama Sesleri Bildirildi
Devrim Muhafızlarının açıklamalarıyla eş zamanlı olarak bölgesel basında, Bahreyn’in başkenti Manama’daki ABD üssünden dumanların yükseldiğine ilişkin haberler yer aldı.
Kuveyt’teki ABD askerî tesisleri ile Ürdün’de bulunan Muwaffaq Salti Hava Üssü’nde de patlamalar meydana geldiği öne sürüldü.
Son gelişmeler, ABD’nin İran’a yönelik saldırıları ve İran’ın bölgedeki ABD üslerine gerçekleştirdiği misillemelerle birlikte askerî gerilimin giderek tırmandığı bir dönemde yaşandı.