İran Meclis-i Hobregan Seçimine 15 Sünni Alim Aday Oldu

26 Şubat’ta yapılacak olan 5. dönem Meclis-i Hobregan (Uzmanlar Meclisi) ve 10. dönem parlamento seçimleri süreci başladı.

26 Şubat’ta yapılacak Meclis-i Hobregan seçimine İran’ın önde gelen 15 Sünni alimi aday oldu.

 
26 Şubat’ta yapılacak olan 5. dönem Meclis-i Hobregan (Uzmanlar Meclisi) ve 10. dönem parlamento seçimleri süreci başladı. 
 
17 Aralık’ta  Meclis-i Hobregan seçimlerine aday olma, 19 Aralık’ta ise parlamento seçimlerine aday olma süreci başlamıştı. 
 
İran Anayasası’nın 108. Maddesi çerçevesinde kurulan ve çalışma şekli iç tüzükle belirlenen Meclis-i Hobregan, ülkenin taklid merici ve müctehidlerinden oluşuyor. 
 
Halkın direk oylarıyla 8 yıllığına seçilen Meclis-i Hobregan üyelerinin müctehid olmaları zorunludur. Müctehidlikleri daha evvel Meclis-i Nigahban (Anayasayı Koruyucular Kurulu) tarafından tespit edilmeyenler, seçim takvimi çerçevesinde  gerçekleştirilen ilmi yeterlilik sınavına girmek zorundadırlar. İlmi yeterlilik sınavını kazanamayanlar (müctehidlikleri sabit olmayanlar) Meclis-i Hobregan seçimlerinde aday olamazlar. Yapılan bu sınavda, müctehidlik tespitinin yanı sıra, ahlaki ve siyasi yeterlilik tespitide yapılmaktadır.
 
Rehberi denetleme, azletme ve ölümü halinde yeni rehberi seçme gibi görevleri olan Meclis-i Hobregan’ın yeni yapılacak üye seçiminde 88 kişi seçilecek.
 
Mevcut Meclis-i Hobregan’da 86 üye bulunmaktadır. İran yasalarına göre  1 milyon kişi için bir üye seçilmesi gerekiyor. Artan İran nüfusu dikkate alınarak yeni Meclise iki sandalye daha eklenerek, Meclis-i Hobregan’ın sandalye sayısı 88’e çıkarıldı.
 
Meclis-i Hobregan adaylarının yeterlilik sınavları Meclis-i Nigahban’ın 6 fakih üyesi tarafından 5 Ocak’ta, İran’ın Kum şehrinde yapıldı. 
 
Yeterlilik sınavını yapan, 6 kişiden oluşan konsey, 4 Şaubat’a kadar Meclis-i Hobregan seçimi kesin aday listesini açıklayacak. Kesin aday listesinde ismi bulunan Meclis-i Hobregan seçimi  adayları, 11 Şubat’tan  seçim gününden bir önce ki güne kadar propaganda çalışması yapabilecek. 
 
Meclis-i Hobregan seçiminde İran Sünnilerinin önde gelen 15 alimide aday oldu. Ayrıca, İran İslam Devrimi sonrası yapılan Meclis-i Hobregan seçimlerinde ilk kez 10 kadın alime de aday oldu. Yeterlilikleri tespit edilip kesin aday listesinde yer alıp seçilirlerse, ilk kez Meclis-i Hobregan’da kadın müctehideler görev yapmış olacak.
 
26 Şubat’ta yapılacak Meclis-i Hobregan seçimi, İran tarihinin en önemli Meclis-i Hobregan seçimi olduğu ifade ediliyor. 
 
Meclis-i Hobregan seçimlerini kazanan adaylar, seçimlerden üç ay sonra göreve başlayacak. 
 

 

Güncel Haberleri

İzmir'de Nikah Memuru Dua Edilmesinden Rahatsız Oldu
Türkiye üzerinden İsrail'e petrol ihracatı devam ediyor
Mehmet Şimşek Enflasyonun Ne Zaman Düşeceği Açıkladı!
S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti
Ticaret Bakanlığı İsrail ile ticaretin durdurulduğunu açıkladı