Irak'tan NATO'ya Tepkiler Sürüyor

Irak'ın Diyala Eyaleti Alimler Birliği yaptığı açıklamada NATO'nun Irak'taki kuvvetlerini artırma kararını işgal olarak nitelendirdi...

Irak'ın Diyala Eyaleti Alimler Birliği yaptığı açıklamada NATO'nun Irak'taki kuvvetlerini artırma kararını işgal olarak nitelendirdi. 

Irak'ın Diyala Eyaleti Alimler Birliği Cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) Irak'taki kuvvet sayısını artırma kararına itiraz etti. 

Irak Alimler Birliği tarafından yayınlanan bildiride şu ifadeler yer aldı: ‘Irak'ta NATO kuvvetlerinde herhangi bir artış kabul edilemez ve bunun hiçbir gerekçesi yoktur. Ülkemizde, vatandaşlarının güvenliğine yönelik her türlü terör tehdidini bertaraf edebilecek çok sayıda askeri güç var. 

NATO’nun bu kararının birkaç amacı var; bunlardan biri, ABD’nin uluslararası bir örgütü adı altında Irak’ı işgal etmeye çalışmaktır, çünkü NATO’nun temel kuvvetleri Amerikalılardır.’ 

Bu bildiride ayrıca, geçen yıl Irak parlamentosunun yabancı askerlerin geri çekilmesine ilişkin kararına değinilerek şunlar söylendi: ‘Bu karar tüm halkın kararıydı ve yabancı kuvvetlerin artırılmasına yönelik herhangi bir karar Irak'ın ulusal egemenliğini ihlal ediyor.’ 

Irak’ın bu dini teşkilatı, Irak hükümetini, duruşlarını NATO liderlerine açıklamaya çağırdı ve Irak halkının bu karara karşı olduğunu ve bunun bir krize neden olabileceğini söyledi. 

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde bu örgütün Irak'taki kuvvetlerini 500'den 4 bine çıkarmak istediğini söyledi. 

Iraklı siyasi analist Abbas el-Ardavi şu ifadelerde bulundu: ‘NATO kuvvetleri Amerikan kuvvetlerinin aynıdır ve bu, yeni bir Amerikan oyunudur ... NATO kuvvetleri ABD'nin komutası altındadır.’ 


Irak'ın ulusal güvenlik danışmanı Kasım el-Araci, Iraklı siyasi ve dini çevrelerin NATO'nun ülkedeki kuvvetlerini artırma niyetine yönelik eleştirilerine tepki gösterdi.

Kasım el-Araci, bir twitter gönderisinde "Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Irak'ta hükümetin izniyle ve onunla koordinasyon içinde çalışıyor ve misyonu danışma-eğitimdir, savaş değil. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle işbirliği yapıyoruz ve onların danışmanlığı ve eğitim alanındaki deneyimlerini, güvenliği güçlendirmek için kullanıyoruz ve şu ana kadar danışman sayısı konusunda bir anlaşmaya varılamadı." diye yazdı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 18 Şubat Perşembe günü yaptığı açıklamada, örgütün Irak'taki asker sayısını sekiz kat artırmaya çalıştığını ve asker sayısını 500'den 4 bine çıkarmak istediğini söylemişti.

Iraklı bir siyasi analist olan Abbas el-Ardavi ise, NATO kuvvetlerinin tıpkı Amerikan kuvvetleri gibi olduğunu, bunun yeni bir Amerikan oyunu olduğunu ve NATO kuvvetlerinin ABD'nin komutası altında yer aldığını ifade etmişti.

Irak Haberleri

Enfal Katliamı unutulmadı
Halepçe Katliamı 16 Mart 1988(VİDEO)
Amerika Irak'ı Bombaladı!
Iraklı Gazeteci Erbil'de Öldürülen Mossad Ajanlarının Kimlik Bilgilerini Açıkladı
Irak'taki ABD üsleri vuruluyor