Iraklı analist: Sadr grubunun siyasete dönmesi zor

Sadr grubunun siyasetten çekilmesinin ardından Irak’ta hükümet kurma çalışmaları da hız kazandı.

El Alem televizyonuna demeç veren Iraklı siyasi analistlerden Gazi el-Lami, Irak’ta Sadr grubunun yer almadığı bir siyasetin şekillenmekte olduğunu açıkladı.

Sadr grubunun kendi iradesiyle ve yasal olarak siyasetten çekildiğini belirten Gazi el-Lami, bu grubun siyasete yeniden geri dönmesinin de artık zor olduğunu söyledi.

Sadr grubunun müttefiklerinden Meclis Başkanı Muhammed Halbusi’nin itifasını değerlendiren Gazi el-Lami, “Halbusi’nin istifasının iki hedefi var: O, kendini Sadr grubundan uzaklaştırıp Koordinasyon Çerçevesi’ne yakınlaşıyor” dedi.

Muhammed Halbusi’nin Sadr’ın siyasetten çekilmesinden sonra destek arayışında olduğunu belirten Lami, şunları söyledi: “Onun geniş bir desteğe ihtiyacı var. Çünkü o daha önce Sadr grubunun desteğiyle meclis başkanlığına seçilmişti. Sadr grubunun siyasetten çekilmesi, bu grubun yasadışı bir gruba dönüşmesine sebep oldu. Şu an yasal bir meşruiyete ihtiyaç var.”

Öte yandan siyasetten çekildiğini açıklayan Mukteda Sadr, uzun bir aradan sonra Irak meclisinin açıldığı Çarşamba günü yine diğer siyasi grupları çok sert sözlerle hedef aldı.

Siyasete katılmayacağını tekrarlayan Mukteda Sadr, “Vatan, sizin makamlarınızdan, iktidarınızdan, silahlarınızdan planlarınızdan ve mallarınızdan daha önemlidir. Vatana olan ihtiyacımız asla bitmez. Biz size asla katılmayacağız, sizinle barış yapmayacağız ve müzakere etmeyeceğiz” dedi.(Ajanslar)

Irak Haberleri

Enfal Katliamı unutulmadı
Halepçe Katliamı 16 Mart 1988(VİDEO)
Amerika Irak'ı Bombaladı!
Iraklı Gazeteci Erbil'de Öldürülen Mossad Ajanlarının Kimlik Bilgilerini Açıkladı
Irak'taki ABD üsleri vuruluyor