Irak Halkı Şehit Süleymani’nin İkinci Şehadet Yıldönümüne Hazırlanıyor

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Şehit Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Vekili Ebu Mehdi Mühendis’in şehadetinin ikinci yıldönümü olan 3 Ocak tarihine kalan az süre içerisinde Irak halkı hazırlıklarına başladı.

General Şehit Kasım Süleymani’nin özelliklerinden biri de, Batı Asya bölgesinde, özellikle direnişe üye ülkelerde güvenlik ve istikrar yaratma konusundaki ciddi çabaları ve iradesiydi. Şehit Süleymani’nin Irak’ın DAİŞ teröristleri tarafından işgal edilmesinin ardından sergilediği davranış biçimi, İran’ın Kudüs Kuvvetleri Komutanı olarak bu bölgesel güvenliği sağlama çabasının bir örneğidir.
2014 yılında IŞİD teröristleri bazı iç unsurların da ihaneti sonucu Irak coğrafyasının üçte birini işgal etmeyi başarmış ve Irak coğrafyasında İslami bir hilafetin oluşumunu ilan etmiştir. Terörle mücadele ettiğini iddia eden büyük güçler ise IŞİD terörüyle mücadelede Irak’a destek vermeyi reddederken, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Kuvvetleri Komutanı Şehit Kasım Süleymani, Irak’ın desteklenmesinde ve IŞİD teröristlerine karşı mücadelede başı çekti.

Irak’ın İran İslam Cumhuriyeti ile komşuluğunun yanı sıra Irak dini taklit mercisinin fetvasını da kabul eden General Süleymani, Irak halkının seferberliği-Haşdi Şabi ile birlikte DAİŞ terörüne karşı mücadele etmeye başladı. IŞİD, Irak’ta bulunduğu üç yıl boyunca ülkeye onarılamaz ekonomik, sosyal, kültürel ve güvenlik darbeleri indirdi. Irak halkını Müslüman ve İran’ın komşusu olarak gören İran Kudüs Gücü’nün şehit komutanı Korgeneral Kasım Süleymani, DAİŞ terörüne karşı sahada Iraklı mücahitler ve savaşçılar ile yan yana savaştı. Bu mücadele ise, terörle mücadele ettiğini iddia eden güçlerin en başından beri pasif kaldığı, ancak IŞİD’in Batı için de bir tehdit haline geldiğini anladıkları bir dönemdeydi.

General Süleymani’nin Irak’a yaptığı bir diğer hizmet, Irak’ın birliğini savunmak için ülkenin savaşçılarına yardım etmekti. IŞİD resmen Irak bütünlüğü için coğrafi bir tehditti çünkü ülkenin coğrafyasının üçte birini ele geçirmiş ve Irak topraklarında başka bir ülke yaratmaya çalışmıştı. General Süleymani, Irak’ta direniş gruplarının oluşmasında kilit rol oynadı ve bu gruplarla birlikte ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak için çalıştı. Başta ABD olmak üzere Batılı güçlerin Irak Kürt Bölgesel Yöntemini savunmayı reddettiğinde Şehit Süleymani bölgeye yardım etmek ve IŞİD’in bu bölgeye saldırılarını püskürtmek için harekete geçti.

Irak’ın eski Başbakanı Haydar el-İbadi, Şehit Süleymani’nin Irak’ın IŞİD terörüyle mücadelesinde yaptığı hizmetler hakkında şunları söyledi:”İran ve Irak arasında deneyimler aktarılıyordu. Ancak bizim klasik güce ihtiyacımız yoktu. Çünkü temelde bu savaş klasik bir savaş değildi. İslam Cumhuriyeti’nde kardeşlerimizin bize yaptığı yardım, savaşın klasik olmayan boyutundaydı. Klasik olmayan savaş deneyimlerini bizimle paylaştılar. Bu basit bir şey değil. Harika bir deneyim ve beceriden bahsediyoruz. Dolayısıyla Kasım Süleymani’nin varlığı, Irak güçlerini böyle bir savaş için eğitmek içindi. Dürüstçe söylüyorum, biz böyle bir savaş yaşamamıştık. Kasım Süleymani, gerilla savaşı deneyimini Irak güçlerine aktarmada ve düzensiz savaş eğitimi vermede oldukça başarılıydı.”

Bu rol ve konumdan hareketle, General Kasım Süleymani ve diğer direniş şehitlerinin ikinci şehadet yıldönümünün yaklaşması ile bu direniş cephesi şehitlerinin resimleri ve posterleri Bağdat dahil Irak caddelerine asılmış ve bu şekilde Irak halkı ile direniş komutanları arasındaki güçlü bağlar sergilenmeye çalışılmıştır.

İran Haberleri

Tahran Üniversitesi'nden Amerikalı üniversite öğrencilerine destek
İran: Saldırı Dış Kaynaklı Değil
İran'da Patlama Sesleri Duyuldu! Sivil Uçuşlar İptal Edildi!
İşgal Medyası: ABD ve İsrail Caydırıcılıklarını Kaybetti
İngiltere Panikledi! İran Saldırısı Ortaya Çıkardı ki...