Yemen’deki Ensarullah Hareketi’nin lideri Abdülmelik Bedreddin el-Husi, İsrail’in Somaliland (Somali’nin kuzeyindeki özerk bölge) topraklarında herhangi bir varlığını, silahlı kuvvetleri için askerî hedef olarak değerlendireceklerini söyledi. El-Husi, bunun Somali’ye ve Yemen’e yönelik bir saldırı ve bölge güvenliği için açık bir tehdit olduğunu vurguladı.
Somali’deki son gelişmelere ilişkin açıklama yapan el-Husi, İsrail’in Somaliland’ı Somali’den ayrı bir yapı olarak tanıdığını ilan etmesini, “İslam ümmetine karşı yürütülen Siyonist komploların bir parçası olan saldırgan bir adım” şeklinde nitelendirdi. Bu tutumun Somali’yi, Afrika çevresini, Yemen’i, Kızıldeniz’i ve Kızıldeniz’in iki yakasındaki ülkeleri hedef aldığını belirtti.
El-Husi, İsrail’in bölgede kendisine bir dayanak noktası oluşturmayı amaçladığını; bunun yalnızca Somali ile sınırlı olmayan, Orta Doğu’yu değiştirmeyi hedefleyen daha geniş bir planın parçası olduğunu ifade etti. Bu nedenle İslam ümmetinin tamamının, söz konusu girişimlere karşı her alanda kararlılıkla karşı durması gerektiğini söyledi.
İsrail’in bu yöndeki ilanının hukuken ve fiilen hiçbir değer taşımadığını kaydeden el-Husi, “meşruiyeti olmayan işgalci bir tarafın başkaları adına tanıma iddiasında bulunamayacağını” dile getirdi. İsrail’in, bu adımın ardından başka ülke ve çevrelerden tanınma ve iş birliği sağlamaya çalışacağını; Somaliland’ı Somali’ye, Afrika ülkelerine, Yemen’e ve Arap ülkelerine karşı düşmanca faaliyetler için bir üs hâline getirmeyi hedeflediğini, bunun da Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nin güvenliğini tehdit edeceğini belirtti. Benzer yöntemlerle başka ülkelerin de parçalanmasının amaçlandığını savundu.
El-Husi, Kızıldeniz’in iki yakasındaki tüm ülkeler ile İslam dünyasına çağrıda bulunarak, İsrail’in Somali’ye ve diğer Müslüman, bağımsız ülkelere yönelik ihlallerini engellemek için somut ve pratik adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca Filistin halkına destek verilmesinin zorunluluğuna dikkat çeken el-Husi, bu konuda yaşanacak her türlü gevşekliğin İsrail’e yeni komplolar için alan açacağını vurguladı. İsrail’in ümmetin tamamı için bir düşman ve bölge ülkeleri için ciddi bir tehdit olduğunu belirten el-Husi, bu saldırgan planların kararlılık, ciddiyet ve sorumlulukla karşılanması gerektiğini ifade etti.