Filistin Başbakanlık Ofisi'nde Filistin halkına hitaben bir konuşma yapan Başbakan İsmail Haniye, Filistinli Hamas hükümetine devlet içinde bazı grupların saygı göstermesini istedi.
Haniye, Avrupa Birliği'nden de 1967 sınırları öncesine dönülmesi için saygılı olmasını isteyerek, kurulacak devletin 1967 sınırları öncesinde olduğu gibi gelişeceğini belirtti.
Açıklamasında İsmail Haniye, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Hamas'a yönelttiği yeni hükümet kurulması konusundaki eleştirilere de değindi.
Daha önce El-Fetih ile Hamas arasında yapılan 5 maddelik anlaşmayı gösteren Haniye, kendilerinin bu anlaşmaya aykırı birşey yapmadıklarını savundu.
Haniye, Katar'ın önerdiği proje ile ilgili de bir problemlerinin olmadığını söyledi. Yeni kurulacak hükümette aralarında içişleri, dışişleri, enformasyon, yapılandırma bakanlıklarının da bulundugu 5 bakanlıktan taviz vermeyeceklerini belirten Haniye, "Bunların en önemlisi, içişleri ve yapılandırma bakanlığından vazgeçmeyecegiz. Parlamentoda çoğunluk bizde. Bu bizim hakkımızdır" dedi.
Filistin Yönetimi Başkanı Abbas'ın erken seçim çağrısının anayasal olmadığını ve anayasal yetkilere dayanmadığını ileri süren Haniye, "Çatışmalarda ölen her kim olursa olsun ailelerine, hükümetimiz tarafından tazminat ödenecektir. Bu; dini, örfi ve hukuki kuralların gereğidir" diye konuştu.
İçişleri bakanlığında tüm gruplarla bir toplantı yapacağını söyleyen Haniye, "Bu toplantıda içişleri bakanı, tüm gruplarla görüşecek ve aralarında 3 çocuğun öldürülmesi de dahil tüm cinayetleri işleyenler bulunarak tutuklanacak ve cezalandıralacaktır. İster Hamas'tan ister El-Fetih'ten olsun, katiller hangi gruptan olursa olsun cezalandırılacaktır." ifadelerini kullandı.
Haniye, tüm Filistinli gruplara çağrıda bulunarak, "Rehineleri şu dakika itibariyle serbest bırakın, sokakta dolaşmayın, evlerinize dönün, ateşkese katkı sağlayın" dedi.