Hamas Hareketi’nden üst düzey bir heyet, bugün Ankara’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının tırmanması, Şarm eş-Şeyh Anlaşması’ndaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve anlaşmanın birinci aşamasının uygulanmasının tamamlanmaması ele alındı.
Hamas tarafından yapılan açıklamaya göre heyet, anlaşma süreci ve sahadaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle işgal güçlerinin gerçekleştirdiği saldırılar, bombardımanlar ve anlaşmaya yönelik günlük ihlallerin, sonraki aşamalara ilişkin müzakerelerde ilerlemeyi engellediği vurgulandı.
Hamas heyeti, ateşkes anlaşmasına bağlılığını teyit ederken, Türkiye, Mısır ve Katar’ın saldırıların durdurulması ve sonuçlarının hafifletilmesi yönündeki arabuluculuk çabalarına teşekkür etti.
Heyet ayrıca uluslararası topluma, Filistin halkına yönelik açık saldırılar ve ABD Başkanı Donald Trump’ın himayesinde güvence altına alınan anlaşmanın işgalci İsrail tarafından tamamen yok sayılması karşısında net ve kararlı bir tavır alma çağrısı yaptı.
Söz konusu görüşme, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşti. 11 Ekim’de ilan edilen sözde ateşkesten bu yana 930’dan fazla Filistinlinin şehit olduğu belirtilirken, işgal yönetiminin anlaşmanın birinci aşamasındaki yükümlülüklerini yerine getirmekte direndiği, özellikle Refah Sınır Kapısı’nın insani yardımlar ve temel ihtiyaç malzemelerinin geçişine açılması konusunda adım atmadığı kaydedildi.