Gazzeli mühendis elektrikli araba üretti

Benzin ve mazot sıkıntısının yaşandığı Gazze'de bir mühendis, bir saatlik şarj olan araçla 7 saat yol giden araç üretti.

İsrail ablukası altında 2006 Haziran ayından beri büyük sorunların yaşandığı Gazze'de halk yakıt sorununu aşmaya çalışırken, Filistinli elektrik mühendisi Wassim El Hüznüdar elektrikli araba üretti.

Bir çok Filistinli evlerindeki yemek yağıyla araçlarını sürmeye çalışırken, yetkililer kullanılmış yağın sağlığa zararlı olduğunu söylüyor. Benzin ve mazot sıkıntısının yaşandığı Gazze şeridinde, benzinin litresi 18 doları bulurken, mazotun piyasa değeri ise 12 dolara ulaşıyor.

Bir çok yakıt istasyonunda benzin ve mazot satışı yapılmazken, çaresizlik içindeki Gazzeli bir mühendis, "elektrikli araba" üretti.

Aracındaki bataryaları gösteren Filistinli mühendis Wassim El Hüzündar, Peugeot marka arabasının motor kısmını çıkararak aracına batarya takviyesi yapmış ve aracını evindeki elektrikle şarj ederken, aracı için de izin almış.



Aracını benzinden elektrikli sisteme çevirdiğini söyleyen elektrik mühendisi Wassim El Hüzündar, 1 saatlik şarjın ardından 7 saat boyunca aracını sürdüğünü söyledi.

Gazze'de yakıt sıkıntısına değinen Wassim El Hüzündar, "Şu anda Gazze'de neredeyse hiç benzin ve mazot bulunmuyor. Bizim de farklı bir iddiamız var. Yemek yağlarını ve benzini de karıştırmıyoruz. Tam olarak araçları elektrikli yapmaya çalışıyoruz. Bu aynı zamanda sağlık için de çok iyi. Bu araç şarjıyla bir saat içinde 100 kilometre gidebilirsiniz. Bir saat şarjlarsanız 7 saat gidebilirsiniz" dedi.



Bunu sadece küçük boyuttaki arabalar için yapabildiğini söyleyen Hüzündar, büyük boyutlu arabalar için de aynı sistemi uygulayabileceğini belirtirken, teknik yetersizliklerden şikayet ederek, "Bunu büyük arabalar için de yapabiliriz ancak bunun için daha büyük bir bataryaya ihtiyacımız var. Şu anda bunu sadece küçük arabalar için yapıyoruz. Büyük arabalar için yeterli teknik donanımımız yok" açıklamasında bulundu.

Dünya Bülteni

Filistin Haberleri