Gazze’de ne kadar İsrail casusu var?

Gazze’ye yapılan son saldırılar esnasında, Gazze’de İsrail’e çalışan casusların durumu, savaştaki pozisyonları, sayıları, çalışmaları çok gündem oldu ve soruldu.-

Gazze’ye yapılan son saldırılar esnasında, Gazze’de İsrail’e çalışan casusların durumu, savaştaki pozisyonları, sayıları, çalışmaları çok gündem oldu ve soruldu.

Öncelikle şunu ifade etmeliyiz; işgalcilerin saldırılarına maruz kalan bir bölgede casusların olması gayet doğal bir durum… Ayrıca tarih boyunca hiçbir düşmanın, saldırdığı bölgede yaşayan bazı kişilerin ihanet edip kendilerine yardım etmesi dışında hiçbir zafer kazanmadığını da belirtelim.

2007 yılında Gazze’de casusluk sorunu sebebiyle gizli bir savaş yaşandı. Bu süre zarfında güvenlikle ilgili uyarılar artırıldı. Ayrıca tespit edilen çok sayıda casus da ele geçirildi.

Soruşturma kapsamında yüzlerce kişi gözaltına alındı. Bu durum direnişi de Gazze halkını da rahatsız etti. Ancak sonuç olarak tutuklananların casusluk araştırması kapsamında yalnızca soruşturma amaçlı tutuklandığı ortaya çıktı.

Bu hususta birkaç kişinin casus olduğunun öğrenilmesine rağmen İsrail İç İstihbarat servisi Şin-Bet, Gazze’de çok sayıda kişiyi istihbarat için kullanmayı başaramadı.

2007 yılından sonra casuslardan bazılarının itiraflarından da anlaşılacağı üzere işgalciler çok sınırlı sayıda kişi tarafından istihbarat sağlamayı başardılar. Çok büyük zorluklarla birkaç kişiyi ikna edebildiler. Nitekim bu kişilerin de çeşitli bilgilere ulaşmaları ve kendilerini gizlemeden bu işi yapmaları kolay olmadı.

Bunu aynı şekilde Siyonist İstihbaratının dilinden de öğreniyoruz. Şin-Bet Gazze’deki güvenlik çalışmalarının gölgesinde bilgi almalarının çok zor olduğunu belirtiyor.

İsrail İstihbaratı çeşitli sosyal paylaşım siteleri üzerinden ya da yabancı bir hizmet kurumu gibi telefon ederek bilgi almaya çalıştığı Gazzelilerin çok daha uyanık davrandıklarını ve bu sebeple yeterli çalışma yapamadıklarını da belirtiyor.

Nitekim son savaş, önceki 2012 ve 2008 yıllarındaki savaşlara oranla İsrail’in istihbarat anlamındaki başarısızlığını ortaya koymaya yetti. İsrail’in sivillerin evlerini hedef alması ve direnişin askeri gücü karşısında yaşadığı şok bunu gösterdi.

Bu konuda önceki senelerden farklı olarak İsrail’in emrinde çalışanlar artık sadece bulundukları bölgede değil farklı bölgelerde de çalışmaya ve buralardan bilgi toplamaya mecbur kalıyorlar. Daha önceden İsrail bilgi aldığı kişileri yalnızca kendi bölgelerinden sorumlu tutardı. Şimdi böyle bir durum karşısında bu kişilerin kimliklerinin ortaya çıkma ihtimali de daha yüksek oluyor. Fakat bu durumun İsrail’in ne kadar az kişiyi kendileri için çalışmaya ikna edebildiğini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. 

İSLAMİ ANALİZ

Filistin Haberleri

Siyonist İşgal Ordusunda Kaos! Yedek Askerler O Talebi Reddetti
Mahmud Abbas: İsrail'in Tam Güvenlik Hakkı Var
Kassam İşgalcileri Kendi Silahıyla Vurdu!
Kudüs Tugayları İşgalcileri Böyle Hedef Aldı (VİDEO)
Filistin Direnişini Liderlerinden Müzakare Açıklaması