Gazze’deki enerji üretim idaresi, beş yıl boyunca Gazze Şeridi’ne şimdilik 150 Megawatlık ileriki süreçte ise 800 megawata kadar çıkacak elektrik verecek şekilde Mısır’la anlaşma yaptı.
Enerji İdaresi Başkanı Kenan Ubeyd, projeye 15 aylık bir süre içerisinde başlanacağını tahmin ettiklerini belirtti.
“Proje, İsrail’den gelen elektriğe bağımlılığı ortadan kaldıracaktır” diyen Ubeyd, İsrail’in şu anda mevcut olan 50 megawatlık açığı kapatmayı taahhüt ettiğini, elektrik santralinin bakım ve onarımının yapılması durumunda vatandaşlara düzenli olarak elektrik verebileceklerini kaydetti.
Avrupa Birliği’nden akaryakıt sevkıyatının tekrar başlamasına ve elektrik üretimi için her türlü gereksinimin giderilmesine rağmen neden elektrik kesintilerinin olduğu sorusuna ilişkin olarak Ubeyd, bu durumun bazı vatandaşların elektrik dağıtım şebekesine aşırı yüklenmesi, bunun yanında sıcaklık ve nem oranının aşırı artması nedeniyle orta çıkan teknik aksaklıklardan ve elektrik santralinin bakımını yapacak İsveçli ekibin henüz gelmemesinden kaynaklandığını ifade etti.
Yönetici, teknik aksaklıkların giderilmesi ve bakım ve onarım işleminin tamamlanmasının ardından bölgeler arasında ayrım yapmadan elektriğin önceden belirlenmiş program çerçevesinde vatandaşlara daha düzenli olarak verilmeye başlanacağını söyledi.
İsrail işgal güçlerinin, kendilerine yönelik füze saldırısı olması durumunda Gazze Şeridi’nin elektriklerini keseceğine dair tehdidi konusunda ise Ubeyd, İsrail’in elektrikleri kesmesi durumunda bu felaketi önleyecek bir mekanizmanın bulunmaması nedeniyle dünyanın benzerini görmediği bir insani felaket yaşanacağını kaydetti.