Financial Times Uyardı

Gazete, Türkiye'nin AB'ye girememesi halinde Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 80 yıl önce başlattığı Batı'ya doğru kültürel yürüyüşün durmasına yol açabileceğine ve yerini İslami ve milliyetçi güçlerin alabileceğine işaret etti.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi, Türkiye ile Fransa arasında çıkan 'Ermeni' kavgasının Türkiye"nin AB üyeliği önüne yeni bir engel koymasına karşın, Kıbrıs konusunun daha acil bir sorun olduğunu yazdı.

'Kıbrıs bir kez daha Avrupa"nın başağrısı' başlıklı haberde, risklerin 'dev gibi' olduğuna işaret edildi.

Haberde, geçtiğimiz ay yayımlanan 'Avrupa"nın Dostları' adlı raporun yazarı Kirsty Hughes"un, 'Türkiye"nin üyelik girişimi başarısız olursa AB"nin tüm dış politikasının inandırıcılığı ciddi şekilde zarar görür' şeklindeki görüşüne yer verildi.

Gazete bu durumun, Türkiye"nin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 80 yıl önce başlattığı Batı'ya doğru kültürel yürüyüşün durmasına yol açabileceğine ve yerini İslami ve milliyetçi güçlerin alabileceğine işaret etti.

"Tarafların umudu BM"

Kıbrıs"taki iki toplumun 180 kilometre uzunluğundaki, bir İngiliz komutan tarafından yeşil bir kalemle çizilen 'Yeşil Hat' tarafından bölünmüş olduğunu hatırlatan gazete, bu ayrılığın çözümünün BM"nin görevi olduğunun taraflarca kabul edildiğini belirtti.

Ancak AB"nin Kıbrıslı Rumları 2004 yılında üyeliğe kabul ederek durumu daha zorlaştırdığına değinilen haberde, artık birçok AB diplomatının Kıbrıslı Rumların birliğe katılmasına izin verilmesinin, özellikle de Kıbrıs Rum hükümetinin Türkiye ile müzakerelerde etkinlik kazanmış olması açısından bir hata olduğuna inandığı ifade edildi.

2004'teki referandumda BM planının Kıbrıslı Türklerin büyük bir bölümü tarafından kabul edilmesine karşın, Kıbrıslı Rumlar tarafından kesin bir şekilde reddedildiğinin de hatırladıldığı haberde, bu anlaşma planının her iki tarafça da kabul edileceğini sanan AB"nin, sonuç ne olursa olsun Rum kesimine üyelik sözü verdiğini ve sonunda da bölünmüş bir adayı üye yaptığını belirtti.

Tren kazasını önleme çabaları

Ankara"nın AB anlaşmalarının Kıbrıslı Rumları kapsamasını reddettiği belirtilen haberde, Türkiye"nin bu yıl sonuna dek bunu yapmaması halinde Fransa, Avusturya ve tabii ki Kıbrıs Rum kesimi gibi Türkiye"nin AB üyeliğine karşı olan ülkelerin tren kazası senaryosunda, yani müzakelerine sona erdirilmesi ya da askıya alınması konusunda ısrar edebilecekleri vurgulandı.

Haberde, diplomatların Türkiye"nin iki seçenekle karşı karşıya kaldığını söylediği belirtildi ve "önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlere doğru yaklaşırken Türk hükümeti Kıbrıs konusunda yeni tavizler vermeyi reddetmekle AB ile müzakereleri rayda tutmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak" denildi.

Türkiye Ek Protokol'ü imzalamıştı

Türkiye, Gümrük Birliği'nin Kıbrıs Rum yönetimi dahil AB'ye yeni katılan 10 üyeye de uyarlanması için Ankara Anlaşması'nın Ek Protokolü'nü 29 temmuzda imzalamıştı.

Ancak Türkiye, aynı zamanda bir de deklarasyon yayımlayarak, imzanın Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmediğini ilan etmişti.

AB Komisyonu, Türkiye'nin üyelik süreci açısından büyük önem taşıyan ilerleme raporunu 8 kasımda yayımlayacak.

Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı

Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu.

Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.

Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23.58'de durdurulmuştu.

AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.


CNN

Güncel Haberleri

İŞGALCİ İSRAİL, BATI ŞERİA’DA 34 YENİ YERLEŞİM PLANINI ONAYLADI
İRANLI KOMUTAN MUSAVİ'NİN SON MESAJI ORTAYA ÇIKTI
Devrim Muhafızları küçük kız çocuğun isteğine kayıtsız kalmadı! Pembe füze...
Levent'teki İsrail Konsolosluğu yakınında silahlı çatışma: 2 kişi etkisiz hale getirildi
Levent Gültekin: İran, ABD'nin Yenilmez Olduğu Algısını Sarstı