Eski Guantanamo esiri olup Rusya"ya iade edildikten sonra aklanan ancak polis baskısına dayanamayıp izini kaybettiren ve 13 Ekim Nalçik baskınından sorumlu tutulan Ruslan Odijev, 27 Haziran"da yargısız infaza kurban giderken sırlarını da beraberinde götürdü.
Odijiv"i Kabardey-Balkar"ın başkenti Nalçik"te bir baskınla ortadan kaldıran FSB, günah galerisini şöyle sıraladı: "Kabardey-Balkar"daki Vahhabilerin lideri. 13 Ekim 2005 saldırılarının zanlısı. 1999'da Guryanov ve Kaşir caddelerinde meydana gelen ev bombalı saldırılara katıldı."
Gelgörki Afganistan"da Amerikan güçlerinin esir alıp Guantanamo"da tuttuğu Rusya Federasyonu vatandaşı yedi kişiden biri olan Odijev"i tanıyanlar bu iddiaların hiçbirine inanmıyor. Smısl dergisinin yazı işleri müdür yardımcısı Orhan Cemal de bunlardan biri. Cemal, Odijev'in başına gelenleri "dramatik olayların akışında bir kurban" diye niteliyor.
Odijev'i bizzat tanıdığını belirten Cemal, Kavkazki Uzel'e FSB"yi yalanlayan şu açıklamaları yaptı:
Şubat 2004'de Odijev, Guantanamo'dan Rusya'ya iade edildi. Hakkında hemen yasadışı silahlı gruplara katılma ve sınır ihlalinden dava açıldı. Ancak suçlu bulunamayınca Haziran 2004"te serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan birkaç ay sonra ortadan kayboldu. Ortadan kayboluşunun sürekli güvenlik organlarının takibinde olmasıyla alakası var. Ortadan kaybolmasından bir yıl sonra 13 Ekim 2005 olayları meydana geldi. Odijev bu baskına katılmakla suçlanıyor, ama kesin bir bilgi yok. Odijev'in Nalçik olaylarına katılmadığına dair iddiaları da çürütecek delilim yok. Ama onun Yermuk lideri olmayacağını, 1999'da Moskova'da meydana gelen patlamalardan ötürü FSB tarafından suçlandığını, ancak daha sonra serbest bırakıldığını biliyorum. Ve Odijev ile ilgili tüm olumsuzluklar burada başladı. Guryanov ve Kaşirski caddelerinde meydana gelen patlamaların ardından Kafkasya'ya doğru gitmek üzere uçağa binen herkes belirlendi. Ve o gün Moskova'dan Nalçik'e giden ve üstelik medrese öğrencisi olan Ruslan Odijev zanlı kabul edildi. Müslüman genç, patlamaların ertesi günü Nalçik'e gitmişti. Ve kontrol edildi. Kontrol vahşice bir yolla yapıldı, Nalçik'ten alınarak Petigorsk'a götürüldü. Uzun süre FSB çalışanları Odijev'i kaçırmadıklarını, gözaltında tutmadıklarını açıkladı. Sonunda onu serbest bıraktılar ve görüldü ki, gözaltında tutulduğu iki ay müddetince işkence edildi. Tüm bu olayların ardından Odijev Afganistan'a gitti. Bu mutsuzluğunun başlangıç noktası oldu.
ajanskafkas