Engelliler tüm imkanlardan yararlanabilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Engelli insanlarımızın herkesle birlikte tüm haklardan ve imkanlardan faydalanabilmeleri gerektiğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Engelli vatandaşların toplumla bütünleşmelerini sağlamanın, devletin asli görevi olduğu kadar, kardeşlik hukuku gereği her vatandaşın da öncelikli sorumluluğu olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Allah'ın topluma birer emaneti olarak kabul ettiğimiz engellilerimizi, toplumun diğer mensuplarıyla aynı derecede bu ülkenin sahibi olarak görüyor ve kabul ediyoruz" görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Engelli vatandaşlarımızın isteği, kimseden bir ihsan, yardım beklentisine girmeden, doğuştan gelen haklarını, Allah'ın kendilerine bahşettiği yeteneklerini değerlendirebilmektir. Topluma düşen, hiçbir engellinin durumunun kendi seçimi olmadığını bilerek, bu insanların haklarını kullanabilmelerini, imkanlardan faydalanabilmelerini temin etmek, bu doğrultuda ilgili kurumlara yardımcı olmak, destek vermektir.

Türkiye, kimliklerine, inançlarına ve diğer pek çok özellikleriyle birlikte engelli olup olmadıklarına da bakmaksızın tüm vatandaşlarına eşit ve adil şartlarda hayat imkanı sağlayan bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Nitekim ülkemizde son yıllarda engellilerin haklarını elde etmeleri, sosyal hayata iştirak edebilmeleri için reform niteliğinde pek çok düzenleme yapılmıştır. Henüz tüm sorunları çözülememiş olmakla birlikte, bugün engellilerimizin geçmişle mukayese edilemeyecek ölçüde toplum hayatının içinde olduğu, kamu haklarından yararlanabildiği bir gerçektir."

Erdoğan, "Engelli insanlarımızın yılda bir kez hatırlanması, yasak savma kabilinden sadece belirli günlerde anılması yerine 365 gün boyunca, toplumun, hayatın içinde var olması, herkesle birlikte tüm haklardan ve imkanlardan faydalanabilmeleri gerektiğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maruz kaldıkları sorunları azimle, inançla aşmayı başaran engelli kardeşlerim ile onların dertleriyle dertlenen, sevinçlerini paylaşan tüm vatandaşlarımın Dünya Engelliler Günü'nü tebrik ediyor, hepsini sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" ifadesine yer verdi.

Başbakan Davutoğlu'nun mesajı

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, toplumun asli unsuru engellilerin ihtiyaç ve taleplerini karşılamanın, sosyal devlet ilkesine bağlı hareket eden hükümetlerinin öncelikleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Engellileri ötekileştiren, toplumun dışına iten, eve hapseden ilkel anlayışı reddederek, onlar için pozitif ayrımcılık ilkesini hayata geçirdiklerini vurgulayan Davutoğlu, bu ilkeyi anayasayla güvence altına alarak bu alanda bir zihniyet ve hukuk devrimi gerçekleştirdiklerine işaret etti.

Kamuda engelli istihdamını 5 katına çıkardık

Engellilerin sosyal ve ekonomik hayatlarını daha kolay sürdürebilmeleri amacıyla, başta barınma, eğitim ve sağlık olmak üzere ulaşım ve iletişim alanında yenilikleri hayata geçirdiklerini belirten Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda öncelik verdiğimiz hususlar arasında yer alan, ihtiyacı olan tüm engelli çocukların özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmalarının önünü açtık. 'Engelliler Destek Projesi' ile engellilerimizin kendi projelerini hayata geçirmelerini sağladık. İlave olarak hükümetlerimiz döneminde bugüne değin binden fazla engelli öğretmenimiz bakanlık bünyesinde istihdam edildi. Bununla beraber kamuda engelli istihdamını 5 katına çıkardık.

Engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı sağlayarak, engelli çalıştıran işverenlere prim teşviki sağladık. Refah içinde bir ömür geçirmeleri adına engelli vatandaşlarımıza kolay emeklilik yolunu açmakla birlikte arzu eden emeklilerimize maaşlarının evinde ödenmesi kolaylığını sağladık."

Çok daha büyük adımlar atacağız

"Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için şehirlerin fiziki çevrelerini engellilere uygun hale getirmek amacıyla çeşitli projeler yürüttüklerini bildiren Davutoğlu, bütün belediyelerden şehirlerin dokusunu engellileri gözeterek şekillendirmelerini istedi.

Başbakan Davutoğlu, kamu hizmet binaları ile kültürel ve sosyal tesislerin engelli kullanımına uygun projelendirilmesini sağlayacaklarını da belirtti.

"Hedefimiz engellilerin sosyal dışlanmışlık duygusundan kurtulduğu bir Türkiye'dir" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde, sivil toplum kuruluşlarımızla el ele vererek, engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak çok daha büyük adımlar atacağız. Toplumumuzun en hassas meselelerinden biri olan engelli vatandaşlarımızla ilgili meselelerdeki duyarlılığın artmasına vesile olması dileğiyle, Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, tüm engelli vatandaşlarımızı, ailelerini sevgi ve kardeşlik duygularıyla kucaklıyorum."

Güncel Haberleri

KFC’ye Malezya’da Büyük Şok
Ekrem İmamoğlu: Hamas terör örgütüdür
Perinçek: ABD, Türkiye'yi AK Parti-CHP koalisyonuna hazırlıyor
KDV Oranları Arttı! Karar Resmi Gazetede Yayımlandı
Turgut Özal'a Sunulan “Gizli” Damgalı Belge Hurdacıdan Çıktı