Bu Mücadeleye Sen de Katıl!

Hicaplı öğrenciler YÖK'ün uyarısına rağmen kimlikte açık fotoğrafta direten yöneticilere karşı bir mücadele başlatıyor!

Şu sıralar kayıt telaşesinde yahut tedirginliğinde olan üniversite öğrenci adaylarının koştura koştura üniversitelerine gidip biran önce kayıt işlemlerini halletmeye çalıştığı günlerdeyiz. Tedirginliği diyorum çünkü hala başörtülü fotoğrafıyla kayıt yaptırmak isteyen öğrencileri tedirgin eden bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalınıyor. ÖSYM'nin yayımladığı kılavuza göre kayıt yaptırırken adaylardan istenen fotoğrafların "son altı ay içinde önden, başı açık; adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olması"  koşulu artık geçerli değil. Eski kılavuzdaki, "Son altı ay içinde önden, başı açık; adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 12 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf" ifadesi, yeni kılavuzda "12 adet 4,5 X 6 cm boyutunda fotoğraf" olarak değiştirildi. Ama buna rağmen bazı üniversitelerde halen öğrencinin başı açık fotoğraf dayatmasıyla karşı karşıya bırakılması onur kırıcı. Akrabalarımızdan, yakın çevremizden birçok ögrenci bu tedirginliği yaşıyor. Ya bir problem çıkarsa korkusu ve bazı fakültelerdeki öğrenci işlerinin yahut rektörlerin keyfi kararlarıyla başı açık fotoğrafla kayıt yaptırmak zorunda kalıp mağdur duruma düşen ögrenciler var.

YÖK rektörlüğün insiyatifine mi bırakıyor?

Rektörün insiyatifi diye bir şey yok. Dayatma yaparken YÖK diyen rektörler simdi neden YÖK kararını hiçe sayabilir ki? İstanbul Ünv. Rektörü ile bizzat görüşen MazlumDer'de faaliyet gösteren Demet Tezcan rektörün ''Böyle bir uygulama olmaz, olmuşsa da bilgim dışında olmuştur, ben gerekli talimatı vereceğim'' dediğini aktardı. Her ne olursa olsun kayıt yaptıracak adaylar bu tür söylentileri göz önüne göz önüne almamalı ve haklarını çiğnemelerine izin vermemelidir.

Bu yaşananlar üzerine biz Marmara Üniversitesinden bir grup genç 'Öğrenci Kartımda Başı Açık Fotoğraf İstemiyorum' isimli bir etkinlik başlattık. Amacımız ilk önce başörtülü öğrencilerin kayıttaki sorunlarını giderecek yeni çözümlemeyi onlara hatırlatmak, destek olmak ve elimizden geldiğince yardımcı olmaktır. Kayıtlar sona erdi eriyor. Bu süre içerisinde dayatmaya maruz kalan öğrenciler olursa onlardan daha istikrarlı bir duruşla haklarını sonuna kadar savunmalarını bekliyoruz. Bu konuda MazlumDer her ilde her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti. Arkadaşlar 0212 526 24 40 nolu telefona başvurup yardım alabilirler.

Etkinliğin başlığına dair açıklamalar

Etkinligin başlığının bu sekilde olmasında her hangi bir sakınca görmedik. Öyle ki herkes kendi öğrenci kimlik kartı adına konuşuyor, bir genelleme yok. Bu başlık başörtülü olmayan bayanlara herhangi bir hakaret veya tüm öğrencilerin başı kapalı olmasını istemek gibi bir amaç gütmüyor. Amacımız yalnızca hak ve hukuka aykırı olan bir uygulamanın keyfi olarak öğrencilere dayatılmasına engel olmak ve bu konuda mağdur olanlara destek çıkmaktır.

Peki daha önceki senelerde kayıt yaptıran öğrencilerin durumu ne olacak ?

Önceki senelerde kayıt yaptıran başörtülü öğrenciler olarak bu etkinliği başlatanlar... O senelerde mecburen açık fotoğraflarla düzenlenmiş belgelerin yeniden düzenlenmesi talebindeler ve öğrenci işleriyle dekanlıkla ve gerekirse rektörlükle bu işi halletmeye kararlılar. Artık tüm bu dayatmaları geride bırakıp her alanda kendimize daha özgür ve daha adaletli bir ortam için yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Kimliklerimizde gerçek kimliğimizle görünememek utanç verici. Bu duyarlılıkta olan herkesin destek ve yardımlarını bekliyoruz. Allah hepimizi muvaffak etsin.

 

Ayşe Varışlısoy artık yeter dedi

dünyabizim

Güncel Haberleri

İran, Amerikan F-35 savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı (FOTO)
İran’dan Hürmüz Boğazı'nın kullanımına ilişkin açıklama
Prof. Dr. Hasan Hüsrev Hatemi Vefat Etti!
Prof. Norman Finkelstein: Trump kandırılmadı; emperyalist takvimi hatırlayın
İran'dan Erbakan paylaşımı: İsrail laftan anlamaz, güçten anlar