Amerikalı tarihçi Aron yaptığı açıklamada, Amerika'nın Gazze'yle ilgilenmediğini ve burayı önemsemediğini belirterek, Gazze kuşatmasından İsrail, Batı ve Mısır'ın sorumlu olduğunu kaydetti.
Amerikalı tarih profesörü Paul Aron bu açıklamaları, Quds Press'in kendisiyle yaptığı ve dün (26 Haziran Cuma) yayınladığı röportajda yaptı.
Aron, daha sonra şöyle dedi: "Ben burada insanların sıkıntıdan savaştığını bekliyordum. Fakat buradaki insanlardan birine sorduğumda 'Hayatla tanıştığımızdan beri bu sıkıntıları çekiyoruz. İsrailliler, yaptıkları bu barbarlıktan ötesini yapamazlar' dedi. Buradaki insanlar Allah'tan başka sığınaklarının olmadığını anlamış durumda".
Aron konuşmasını şöyle sürdürdü: "Barbar Gazze Savaşı'nda işgal güçleri tarafından atılan füzelerle cesetleri parçalanan iki çocuğunu kaybeden bir Filistinli anneyi dinledim. Filistinli anne, savaş esnasında iki çocuğunu feci bir şekilde kaybetmesinin ardından geri kalan çocuklarıyla birlikte on gün susuz ve yemeksiz kaldığını söyledi. Fakat buna rağmen kadında moral bozukluğu ve iradesinin kırıldığını görmedim. Kadını çok güçlü gördüğüm gibi, geride kalan çocuklarının da hayatta kalma umutlarının olduğunu ve anneleri gibi güçlü bir irade yansıttıklarını gördüm".
"Savaşta büyük yara alan bu aileden etkilendim ve çok şaşırdım. Beni şaşırtan, İsrail'in yaptığı her şeye rağmen ailenin güçlü bir iradeyle hala dimdik ayakta olmasıdır" diyen Amerikalı tarihçi Gazze'deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulanarak şöyle şunları söyledi:
"Gazze'deki durum içler acısı ve gerçekten ürkütücü. Bu durumun uzun bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Gazze'de kuşatmanın devam etmesinin açık ve net bir nedeni de yok aslında. Dünyanın Gazze'de olup biteni gerçek manada bilmediğini düşünüyorum".
Paul Aron "Amerika Gazze'yle ilgili değil. Örneğin İran'daki olaylar Amerika için Gazze'deki gelişmelerden daha önemli. Aynı şekilde ekonomik kriz de Amerika açısından Gazze'den daha önceliklidir" dedi.
Gazze kuşatmasından kimlerin sorumlu olduğuyla ilgili soruya ise şu cevabı verdi: "Birinci derecede İsrail sorumludur. Ardından Avrupa ve Amerika geliyor. Bu sorumluluktan Mısır'ı da ayrı tutmak doğru değildir".
FİEM
Etiketler: Gazze güç kararlılık tarihçi