Amerika ırkçılığı aşabilir mi?

Merve Kavakçı

Bir tarafta bütün Müslümanları, bütün Meksika kökenli mültecileri duvarla öreceği bir dünyada dışlamayı vaad eden ve bunun üzerinden oy devşirme hesapları yapan Trump diğer tarafta Müslümanları dinlerinden dolayı hor görmenin Amerikan değerleri ile bağdaşmayacağını söyleyen ve fakat suçlarının ne olduğu tam anlamıyla ispatlanamasa da Guantonamo’da hâlâ tutuklu bulunanlarla ilgili parmağını bile kıpırdatmayan Obama…

West Point’u duymayan yoktur. ABD’nin sivil alanda öne çıkan Harvard, Yale, Princeton gibi üniversitelerine karşın askeri alanda eğitim veren okuludur West Point. Oraya gitmek, ona dahil olabilmek çok prestijlidir. Türkiye’deki milenyum gençliğinin ifadesi ile “marka”laşmış bir kurumdur. Bizim askerlerden de yanılmıyorsam dönem dönem gidip ders alanlar da vardır orada. West Point bugünlerde magazinsel bir haberle gündemde. Ancak mesele derinde. Mezuniyet töreninde bir grup kız öğrenci fotoğraf çektirmişler. Sayıları on altıymış. Resmi kıyafetleri içinde hepsi bir elin yumruğunu havaya kaldırarak poz vermişler. Kız öğrencilerin tamamı siyahiymiş. Siyasi doğruluk adına 2000’li yıllardan bu yana kullanılan ifade ile Afroamerikan’mış. Fotoğrafı sosyal medyada görenlerin arasında oluşan tepki ile okul soruşturma başlatmış. Mesele, siyahi kız öğrencilerin aynı şekilde yumruk sıkarak poz vererek resim çektirmiş olmalarının verdiği “ırkçı” mesajmış. Tartışmanın ne kadarı yumruk, ne kadarı ten rengi, ne kadarı cinsiyet ve ne kadarı da üçü üzerinden yürütülen bir şey belli değil ancak şu belli: Siyahi hemcinslerin bir araya gelmesi bir rahatsızlık oluşturmuş resmi eleştirenlerde! Bunu siyahilik dayanışması, güç gösterisi olarak algılamışlar. Öyle yapmışlarsa burada ne sorun var diye sormayacağım… Fotoğrafın böyle bir mesaj içerdiğine nasıl karar verdiklerini sorgulayacağım. Dahası bunu böyle algılamanın tersinden bir ırkçılık olup olmadığını soracağım.

Bir tarafta siyahi mezunlar. Tesadüf müdür değil mi bilinmez ama mutlaka bir arkadaşlığın, sınıf ve rütbe paylaşımının bir sonucu olarak poz veriyorlar, diğer tarafta bundan kendi ırklarını çıkış noktası addederek rahatsızlık duyan bir kesim. Kızlar bir araya gelip, resim çektirdikleri için ırkçı olarak yaftalanıyorlar da, kendi halinde başarısının mutluluğunu arkadaşları ile paylaşan birilerinin resim çektirmesinden iç dünyasında rahatsızlık duyan kişiler ırkçı olmuyor(!). Biraz bizdeki laikçilere benziyorlar. Malum laiklikten nasibini alan bir kesim orada durmamış laiklikten herkes nasiplenmeli diye kendi üstlerine görev edinmişlerdir. Hani bizde Türkiye laiktir laik kalacak diye çığıranlardan söz ediyorum. 28 Şubat’ta da bugün de Sayın İsmail Kahraman’ı iki farklı mekanda ve zamanda ama aynı haleti ruhiye içerisinde linç etmeye çalışanlardan söz ediyorum. Başörtülü kadınlardan hiç haz etmedi yıllarca bu kesim. Sizin başınızdaki başörtüsü onların kafalarının üstündeki tepe saçlarını çekti adeta. Sizin varlığınız problemdi çünkü.

Varlığın problem olması deyince…bu da ayrı bir yara açar bende. Ama bugünün konusu değil. Hiçbir günün konusu değil…

yeniakit