AK Parti'den Çözüm Süreci Çalıştayı

Diyarbakır, AK Parti Genel Merkezi AR-GE Başkanlığınca gerçekleştirilecek "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı"na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Diyarbakır, AK Parti Genel Merkezi AR-GE Başkanlığınca gerçekleştirilecek "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı"na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Diyarbakır, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'in katılımıyla gerçekleştirilecek "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı"na ev sahipliği yapacak.

AK Parti Genel Merkezi AR- GE Başkanlığı'nca yarın gerçekleştirilecek, milletvekilleri, akademisyenler, avukatlar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin önerilerinin sunulacağı çalıştayda çözüm sürecindeki gelişmeler, varılan noktanın değerlendirilmesi, ortak geleceğin inşasında hangi siyasal, demokratik adımlara öncelik verileceği konuları ele alınacak.

Sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve siyasiler, "tarihi bir adım" olarak nitelendirdikleri çalıştayın çözüm sürecinde atılacak somut adımlar için önemli bir yol haritası olacağını düşünüyor.

"Çalıştay son derece önemlidir"

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yayman, çalıştayın tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi.

"İlk kez Diyarbakır'da bu düzeyde, bu ölçekte ve bu konjonktürde yapılması açısından çalıştay son derece önemlidir" diyen Doç .Dr. Yayman, bu tür bir çalıştayın çözüm süreci başladıktan sonra ilk kez gerçekleştirildiğini kaydetti.

Doç. Dr. Yayman, "Çalıştay, hem çocuklarını isteyen anaların oturma eylemi yaptığı hem Lice'de gerginliklerin sürmesi bakımından önemli bir konjonktüre denk geldi. Tarihi öneme sahip bu çalıştayın çözüm sürecini hızlandıracağını, sürecin daha realist daha somut adımlarla yol alması konusuda önemli bir milat ve yol ayrımı olacağını düşünüyorum" dedi.

Çözüm sürecinin toplumsallaşması kapsamında Akil İnsanlar Heyetleri'nin çalışmalarının da önemli olduğuna dikkati çeken Yayman, şunları dile getirdi:

"Bunun sadace akil insanlarla sonlanmaması, devam etmesi gerekiyordu. Kanattimce ilerleyen günlerde başka aktörler marifetiyle bu tür toplantılar ve çalıştaylar devam edecektir. 
Çalıştaya HDP çevresinden de katılımın olması önemli."

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın sürece ilişkin önemli açıklamaları olduğunu hatırlatarak, bu açıklamaların süreçte yeni bir aşamaya geldiğimizi ifade ettiğini belirtti.

"Bu çalıştay bir beyin fırtınası olacak"

Doç. Dr. Coşkun, bu çalıştayda ele alınması gereken konulara ilişkin, şöyle dedi:
"Yapılması gereken iki şey var. Biri bugüne kadar ne yapılıp yapılmadığı, hangi adımların atılıp atılmadığı, hangi noktaların tamamlanıp hangi noktalarda eksik kalındığının ortaya koyularak, muhakemesini yapmak. İkincisi ise bundan sonraki süreçte hangi adımların atılacağı konusunda çalışmalar yapmak. Somut olarak ne yapılacak, hangi tarihlerde yapılacak, bunlar yapılırken nelere dikkat edilecek gibi konular üzerinde somut önerileri getirmek ve takip etmektir. Bu bağlamda Diyarbakır'da yapılacak çalıştay çözüm sürecine katkı sunacaktır."

Çalıştaya, süreci yürüten aktörlerin de katılacağını vurgulayan Doç. Dr. Coşkun, bu aktörlerin sürece ilişkin, görüş, öneri ve değerlendirmelerini aktaracaklarını dile getirdi.
Doç. Dr. Coşkun, çalıştayın bir arama konferansı olacağına işaret ederek, "Bu çalıştay bir beyin fırtınası olacak. Çalıştaydan çıkacak sonuçlarla hem hükümet hem AK Parti tarafından önemli çalışmalar yapılacağını düşünüyoruz. Bu çalışmalar da sürece katkı sunacaktır" diye konuştu.

"Yol haritası çıkarılacak"

AK Parti 23. Dönem Milletvekili Abdurrahman Kurt, çalıştayın hükümetin çözüm süreci konusundaki kararlılığının önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.

"Hükumet tüm provokasyonlara rağmen demek ki bu süreci sonuna kadar götürmekte büyük bir kararlılık gösteriyor. Hükumet bu konuda kararlı duruşuyla umut veriyor" ifadelerini kullanan Kurt, bu sürecin bir aydınlanma süreci olduğunu vurguladı.

Kurt, herkesin bu süreci sürdürmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Çalıştayın Diyarbakır'da yapılıyor olması anlamlı. Çünkü bu sorunun kalbi Diyarbakır'dır. Çalıştaya katılım gösterecek herkes kendi cephesinden sürece ilişkin görüş ve önerilerini aktaracak. Tüm bunların ortak paydalarından bir yol haritası çıkarılacak."

Çalıştayların bundan sonra da devam edeceğini düşündüklerini dile getiren Kurt, "Bu esasen küçük çapta bir toplantı olacaktı. Fakat toplumun her kesiminden sürece olağanüstü düzeyde katkı sunma talebi var. Herkesin bu sürece dahil olma çabası sözkonusu. Bu kadar yüksek düzeydeki teveccüh ileri ki aşamada bu toplantıların sürmesini gerekli kılacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

"Çalıştaydan çıkacak sonuçlarla süreç somut adımlarla ilerler"

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise gerginliklerin olduğu, sürecin ciddi bir aşamaya girdiği ifade edilen bir dönemde, sürecin illerlemesinde etkili rolleri olduğu anlaşılan Başbakan Yardımcısı Atalay ve İçişleri Bakanı Ala'nın Diyarbakır'da sorunun yaşandığı bölgede, sorunun muhataplarıyla yüzyüze gelip, konuyu masaya yatırmasını önemli gördüklerini kaydetti.

Daha önce Akil İnsanlar Heyetleri ile toplumun taleplerinin önemli ölçüde tespit edildiğini anlatan Elçi, şunlar ifade etti:

"Umarız bu çalıştaydan çıkacak sonuçlarla süreç daha somut bir takvime bağlanır ve süreç somut adımlarla ilerler. Bu süreci yürütenlerin, sorunu yaşayanlarla yüzyüze gelip, toplumun nabzını tutması, talep ve beklentileri doğrudan alması sürecin sağlıklı gelişimi bakımından anlamlı ve önemli. Bu toplantının yararlı olacağını, toplantıdan olumlu sonuçlar çıkacağını düşünüyorum."

Güncel Haberleri

Ekrem İmamoğlu: Hamas terör örgütüdür
Perinçek: ABD, Türkiye'yi AK Parti-CHP koalisyonuna hazırlıyor
KDV Oranları Arttı! Karar Resmi Gazetede Yayımlandı
Turgut Özal'a Sunulan “Gizli” Damgalı Belge Hurdacıdan Çıktı
Suudi Arabistan, 15 aydır hukuksuzca alıkoyduğu akademisyen Muhammed Ali Çağlar'ı serbest bıraktı