Açlık Gazze"deki 1.5 Milyon İnsanı Tehdit Ediyor

Filistin Ziraat Bakanı Dr. Muhammed Ramazan el-Ağa, “Gizli açlık” dediği büyük bir tehlikenin Gazze’deki 1.5 milyon insanı derinden etkilediğini belirtti.



Ağa konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Filistinli vatandaşlar, bir insanın hayatta kalması için gereken birçok gıdadan mahrumdur. Bunun olumsuzlukları daha çok kadın, çocuk ve yaşlılarda kendini göstermekte, bu durum insanların hastalıklara karşı dirençleri zayıflamaktadır. Dirençleri zayıflayan bu insanların özellikle de çocukların gelişmeleri ve zekâları önemli ölçüde etkilenmektedir."

Filistin Ziraat Bakanı Dr. Muhammed Ramazan el-Ağa bu tespitleri, dün (15 Kasım Pazar) Roma'da düzenlenen 3. Dünya Gıda Güvenliği Konferansı'na gönderdiği mektupta dile getirdi.

Konferansın düzenlenmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Ağa, katılımcılardan Filistin halkına karşı adil davranmalarını, bu halkın onuruyla yaşaması ve yavrularına bir lokma ekmeği sunması için çaba harcamalarını, üç yıldır devam eden kuşatmayı kırmak için adım atmalarını, Gazze ve Batı Yaka'daki balıkçı ve çiftçilere yapılan zulme de engel olmalarını istedi.

Ağa gönderdiği mektupta ayrıca şunları ifade etti: "Üç yıldır Gazze'ye uygulanan kuşatma buradaki halkın nefesini tutmuş durumda. İşgal yönetimi et ve süt gibi gıdaların sınırdan geçmesini engellediği gibi, ilaçların geçmesine de izin vermiyor. Bu durum çocuklarda kansızlık, kemik zayıflığı, ilik sorunu, gelişim bozukluğu gibi hastalıkların baş göstermesine neden oluyor. Gereken vitamin ve proteini alamayan çocuklar büyük bir sorun yaşıyor. Bununla yetinmeyen işgal yönetimi balıkçıların avlamalarına engel olduğu gibi gibi, çiftçilerin de tarlalarında çalışmalarına engel olmaktadır."

İşgal yönetiminin Filistin sularına da göz diktiğine dikkat çeken Ağa, bu yönetimin Filistin'in yeraltı sularını çaldığının Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'nün raporuyla tespit edildiğini ifade etti.

FIEM

Filistin Haberleri