Rum gazetesinin haberinde, ilk etapta Maraş'ın yüzde 20'sinin devrini öngören düşüncelerin, Rum yönetiminin 'kırmızı çizgilerini' kısmen tatmin ettiği, Türkiye'de de tepki yaratmamayı hedeflediği ifade edildi.
ABD'nin bu konudakı düşüncelerinin, AB dönem başkanı Finlandiya'nın önerilerini güçlendirmeye yönelik olduğu belirtilen gazetenin haberinde, ''ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Yunanistan'ın Washington Büyükelçisi Aleksandros Mallias'ın verdiği akşam yemeğinde bu düşünceyi muhataplarına söyledi'' denildi.
Haberde, Mathew Bryza'nın, Washington'da bu düşünceyi açıkça ifade etmesine karşın geçen perşembe gecesi Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile görüşen ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ronald Schlicher'in söz konusu düşüncelerden sözetmediği kaydedildi.
Rumlar Maraş'ın iadesi için takvim istiyor
'ABD'lilerin, herhangi bir düşünceyi sunmadan önce Atina, Lefkoşa ve Türkler'in nabzını tutacağı' ifade edilen haberde, ''ABD Dışişleri Bakanlığı düşüncelerinin, özellikle de uygulamaya geçirilme biçimi konusunda açıklamaya muhtaç olduğu ve pek çok boşluğu bulunduğu ortadadır'' ifadesi kullanıldı.
Rum yönetiminin, Maraş'ın devredilmesi konusunda net bir takvim istediği ve 18 ayda devri öngörmesi durumunda Finlandiya'nın önerisini kabul edeceğini açıkladığı hatırlatılan haberde, ABD'lilerin, Maraş'ta malı bulunan Rumlar'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurularıyla Türklere ait vakıf malları konularını da ele aldığı kaydedildi.
Finlandiya temasları sürdürüyor
Haberde ayrıca, AB dönem başkanı Finlandiya'nın, önerisine son biçimini verebilmek için ilgili taraflarla görüşmelerini sürdürdüğü, öneriyle ilgili görüşmelerin ilerlemesi durumunda, son biçimin verilmesi ve anlaşmaya varılması için AB Başkanlığı, Türkiye ve Kıbrıs Rum kesiminin katılacağı üçlü bir görüşme isteyeceği ileri sürüldü.
Haberde, Türkiye'nin üçlü görüşme isteğine karşı çıkacağı da kaydedildi. Kıbrıs Türk tarafı, Maraş'ın kapsamlı çözümün bir parçası olduğunu ve ayrıca ele alınamayacağı görüşünü vurguluyor.
CNN
ABD, Maraş'ın Rumlara devrini planlıyor
Rum Fileleftheros Gazetesi, ABD'nin, 'Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini kolaylaştırma ve bir krizden kaçınma çabası çerçevesinde, Maraş'ın aşamalı olarak Rumlar'a devredilmesini' öngören düşünceler üzerinde çalıştığını öne sürdü.
Güncel Haberleri
İŞGALCİ İSRAİL, BATI ŞERİA’DA 34 YENİ YERLEŞİM PLANINI ONAYLADI
İRANLI KOMUTAN MUSAVİ'NİN SON MESAJI ORTAYA ÇIKTI
Devrim Muhafızları küçük kız çocuğun isteğine kayıtsız kalmadı! Pembe füze...
Levent'teki İsrail Konsolosluğu yakınında silahlı çatışma: 2 kişi etkisiz hale getirildi
Levent Gültekin: İran, ABD'nin Yenilmez Olduğu Algısını Sarstı