AB, Mladiç şartını rafa kaldırdı

Avrupa Birliği daha önce kendi koyduğu şartı önemsemeyerek, soykırım suçlusu Sırp komutan Mladiç'i tutuklamamasına rağmen, Sırbistan'a üyelik yolunu açtı

AB dışişleri bakanları, soykırım suçundan aranan Bosnalı Sırplar'ın eski komutanı kasap Ratko Mladiç'i tutuklamamasına rağmen, Sırbistan'a üyelik yolunu açtı. Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanları, Sırbistan'a aday ülke statüsü verilebilmesi için gerekli olan İstikrar ve İşbirliği Anlaşması'nın onay sürecini başlatma kararı aldı.

AB içinde Hollanda ve İngiltere, Mladiç başta olmak üzere uluslararası savaş suçları mahkemesince aranan önemli zanlıları tutuklamaktan kaçınan Sırbistan'la İstikrar ve İşbirliği Anlaşması'nı birkaç yıldır veto ediyordu.

AB dışişleri bakanlarına rapor veren Lahey'deki BM savaş suçları mahkemesinin başsavcısı Serge Brammerts, Sırbistan'ın kendileriyle işbirliği yaptığı söyledi.

Kararın ardından Sırbistan Başbakan Yardımcısı Bozidar Celiç, "Bugün Sırbistan'ın Avrupa'ya entegrasyonu için büyük gün. Gelecek yıl AB'ye aday ülke statüsü almak istiyoruz" dedi.

Genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle ise bu kararla Sırbistan'ın AB üyeliğine bir adım daha yaklaştığını belirterek bu ülkenin üyelik başvurusuyla ilgili görüş hazırlaması için AB Komisyonu'na yetki verilmesini talep etti.

Avrupa Haberleri

Almanya, Polonya'ya asker ve Eurofighter savaş uçağı konuşlandırdı
Okulda cinsiyet değişimi söylemlerine karşı çıkan öğretmen tutuklandı
İtalya'nın İsrail'e desteği halkta grev dalgası yarattı
Almanya’nın Rusya savaşı için gizli planı ortaya çıktı
2000'den fazla çocuk kayboldu