28 Şubat'ta Türkiye'yi Böyle Bölmüşler

28 Şubat sonrası Genelkurmay Karargahı'ndan organize edilen 'irtica brifingleri'nin hangi amacla yapıldığı ortaya çıktı...

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in 28 Şubat'ın hemen ardından Haziran ayında Genelkurmay Karargahı'nda organize ettiği "İrtica brifingleri"ne katılanemekliYargıtay Hukuk Dairesi üyesi Ekrem Serim, o günleri anlattı.

Serim, brifingin amacının Anayasa Mahkemesi'ndeki Refah Partisi'ni kapatma davası ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde hakkında 312. maddeden açılan davalar olduğunu söyledi. Serim, "Brifinglerde de irtica tehdidinin farkında olun denilerek, yüksek mahkemenin bu davalarda devleti koruyan kararlar almasına çalışıldı" dedi. Pek çok üyenin 12 Haziran'da ikincisi düzenlenen brifinge "psikolojik baskı" nedeniyle gittiğini belirten Serim "Gitmeseydik bizim için 'irticacı' diyebilirlerdi, bu da bizi korkuttu; 'darbe olursa, başımıza bir şey gelmesin' korkusuyla brifinge gitmek zorunda kaldık. Bir de sunum sonrası kendilerini zorla alkışlattılar. Bütün bu durum çok gücüme gitti."
Siyaset tarihimize "Post modern darbe" olarak giren 28 Şubat Süreci'nin ünlü "irtica brifingleri"ne star ulaştı. Brifinglerde kullanılan Genelkurmay belgesinde Türkiye'nin il il "birinci ve ikinci derecede riskli iller" şeklinde irtica haritasına bölündüğü, bu illerdeki kamu yöneticilerinden sivil dernek ve vakıflara kadar herkesin fişlenerek takibe alındığı görüldü.

OTOBÜSLERLE KARARGAHA TAŞINDILAR

Genelkurmay'da düzenlenen "irtica brifingleri"ne yüksek yargı mensupları otobüslerle taşınmış ancak brifingin detayları yıllardır gizli kalmıştı. star'ın ele geçirdiği belgeye göre ülke genelinde 125 irticai vakıf, 44 irticai dernek ve cemiyet, 46 irticai örgüt, tarikat ve cematin bulunduğu belirtildi. Brifingte, tarihi isyanlar ve son seçimler dikkate alınarak Türkiye'nin birinci ve ikinci derece öncelikle mücadele edilecek irtica riski bulunan şehirler haritası oluşturulduğu görüldü. Yargı ve kamuda "kadrolaşma"ya dikkat çekilen brifingte, alınan tasfiye kararına dikkat çekiliyor. "Kamu kuruluşlarında hızlandırılan köktendinci kadrolaşmanın durdurulması ve tasfiye edilmesi için anayasal kurumlar ve mahalli yargı nezdinden bireysel ve toplu girişimlerinin başlatılması uygun mütalaa edilmekte" deniyor.

GEREĞİNİ YAPMAYANDAN HESAP SORARIZ

Belgede, "Türk Silahlı Kuvvetleri Atatürk'ün ilke ve inkılaplarının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin teminatıdır. Bu gerçek, hükümete, parlamentoya, bakanlıklara ve diğer anayasal kurumlara çeşitli yollardan hissettirilmektedir. Aynı şekilde bu değerlerin korunmasında görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen devlet organlarından ileride hesap sorulabileceği bu organlar tarafından idrak edilmeye başlanmıştır." deniliyor.

Brifinge katılanlar


Sincan'da 'balans ayarı' yapan tanklar 28 Şubat'ın simgesi oldu.

"İrtica brifingi"nin ilki 10 Haziran 1997'da Genelkurmay Orbay Solunu'nda düzenlenmiş, yüksek yargıç ve hakimler otobüslerle Karargah'a taşınmıştı. Yaklışık 400 yargı mensubunun katıldığı ilk günkü protokolde oturanlar arasındaAnayasa MahkemesiBaşkanı Yekta Güngör Özden, Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Yargıtay Başkanı Müfit Utku,DanıştayBaşkanı Füruzan İkincioğulları, daha sonra Yargıtay Başsavcısı olan Sabih Kanadoğlu bulunuyordu. Brifingde, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner ile İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri, irticai faaliyetleri anlattı.

 

 

aktifhaber

Güncel Haberleri

İran İle Fransa Anlaştı! İran'dan Diplomasi Dersi!
İran, Amerikan F-35 savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı (FOTO)
İran’dan Hürmüz Boğazı'nın kullanımına ilişkin açıklama
Prof. Dr. Hasan Hüsrev Hatemi Vefat Etti!
Prof. Norman Finkelstein: Trump kandırılmadı; emperyalist takvimi hatırlayın