Yeni Gelişme!  İsrail Ordusuna Katılanları Yargılayacaklar

Yeni Gelişme! İsrail Ordusuna Katılanları Yargılayacaklar

Güney Afrika, İsrail ordusuna katılan vatandaşların yargılanabileceğini söylüyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik gelişigüzel savaşı devam ederken ülkenin dışişleri bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusuna katılan Güney Afrikalıların yargılanabileceğini söyledi .

Bakanlık, Güney Afrika vatandaşlarının ve daimi sakinlerinin İsrail ordusuna katıldığına veya katılmayı düşündüklerine dair raporlardan "ciddi endişe duyduğunu" söyledi .

Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusuna katılmak isteyen herkesin bunun için bir kabine komitesi aracılığıyla başvuruda bulunması ve bakanlıktan onay alması gerekecek .

Açıklamada "NCACC'nin gerekli izni olmadan IDF'ye (İsrail ordusu) katılan herhangi bir kişi yasayı çiğniyor ve yargılanabilir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Güney Afrika vatandaşlığına alınan vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu da belirtildi.

Güney Afrikalı politikacılar, İsrail'in Gazze'ye başlattığı ve şu ana kadar Filistin topraklarında yaklaşık 20.000 kişinin şehit olmasınayol açan bir savaş başlattığı 7 Ekim'den bu yana benzer uyarılarda bulunuyor.

Kasım ayında, bir bakan, Güney Afrika'nın Paralı Askerlik Faaliyetlerinin Yasaklanması ve Silahlı Çatışmaların Bulunduğu Ülkedeki Bazı Faaliyetlerin Düzenlenmesi Yasasına atıfta bulunarak, İsrail veya Güney Afrika dışındaki herhangi bir ülkeye hizmet etmenin yasa dışı olacağını söyledi .

Sivil haklar hareketindeki siyah Güney Afrikalı liderler ve aktivistler, apartheid altındaki deneyimleriyle Filistinlilerin bugünkü koşulları arasında uzun süredir paralellikler kuruyorlar. İnsan hakları grupları da İsrail'i Filistinlilere karşı apartheid uygulamakla suçladı.

Güney Afrikalı milletvekilleri, Filistin'e verdikleri desteğin bir göstergesi olarak geçen ay İsrail ile diplomatik bağların askıya alınması yönünde oy kullandı , ancak karar büyük ölçüde sembolikti.

Güney Afrika, geçen ay da İsrail'i Gazze'de işlendiği iddia edilen savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmişti . Ekim ayından bu yana ülkede Filistin yanlısı büyük protestolar da yaşanıyor .

KAYNAK:TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı