Yemen'de Suud'a Sesini Çıkaramayan ABD Husilere Baskı Uyguluyor

Yemen'de Suud'a Sesini Çıkaramayan ABD Husilere Baskı Uyguluyor

ABD elçisi Husileri ateşkese karşı daha fazla esneklik göstermeye çağırıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER
ABD'nin Yemen özel elçisi Tim Lenderking, bugün, Çarşamba günü, Husi grubunu, Pazar günü sona eren daha önceki bir anlaşmanın üzerine inşa etmek için Birleşmiş Milletler tarafından önerilen genişletilmiş bir ateşkes anlaşması üzerinde daha fazla esneklik göstermeye çağırdı.
Lenderking bir basın brifinginde, kuzey Yemen'i kontrol eden Husilerin, kamu sektörü maaşlarının ödenmesi için önerilen bir mekanizma hakkında "abartılı ve imkansız taleplerde bulunduğunu" söyledi,
Husi Müzakere Komitesinin bir üyesi, Twitter'da bir tweet'te önerilen ödeme planını polis, güvenlik ve askeri güçlerin dahil edilmemesi nedeniyle eleştirdi.
Lenderking, Birleşmiş Milletler ve ABD diplomasisi öncülüğünde yürütülen müzakerelerin "sürekli devam ettiğini" söyledi. Hudeyde limanına yapılan şiddet ve yakıt sevkiyatlarındaki nispi azalma ve başkent Sanaa'dan ticari uçuşların devam etmesi gibi ilk ateşkesin ana unsurlarının hala devam ettiğini ve Husilerin her iki şehri kontrol ettiğini de sözlerine ekledi.
BM elçisi Hans Grundberg, iki tarafın devlet memurlarının maaşlarını ödeme, yakıt sevkiyatlarını artırma, uçuşları artırma ve yolları açma teklifleri konusunda hâlâ önemli anlaşmazlıkları olduğu için ateşkesi yenileyemediklerini söyledi.
Lenderking, "Husiler yaptıkları çok yüksek talepleri bırakırsa oraya ulaşabileceğimizden eminim." dedi.
Ayrıca, ticari denizcilik ve petrol şirketlerini tehdit eden son Husi açıklamalarını da eleştirdi ve ABD'nin Körfez'deki Arap ortaklarına kendilerini savunmaları için yardım etmeye devam edeceğini söyledi.
Mart 2015'te Suud Yemen'e müdahale etti. Çatışma on binlerce insanı öldürdü, Yemen'in ekonomisini harap etti ve milyonlarca insanı aç bıraktı.

Kaynak:Haber Kaynağı