Yemen'de Son Gelişmeler

Yemen'de Son Gelişmeler

Yemen.. Husiler ile hükümet arasında esir takası sürecini uygulamaya başlıyor..

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Adnan Hizam, Cuma günü Yemen'de esir takası sürecinin uygulanmaya başladığını duyurdu.


Hizam, yaptığı açıklamada, "Geçen Mart ayında İsviçre'de varılan mutabakat uyarınca bugün bir grup tutuklunun serbest bırakılması süreci başlamıştır." dedi


"Bunlar, bu eski tutukluların ailelerine dönmeleri için çok güzel anlar ... Yemen'deki çatışmanın tarafları arasındaki ilişkiyi inşa etmede çok önemli bir adım."


Böyle bir adımın daha fazla tutuklunun serbest bırakılmasına yol açacağını umuyoruz” dedi.

Esir takası anlaşma programına göre Cuma günü, 250 Husi ve yaklaşık 70 hükümet partisinden olmak üzere yaklaşık 320 mahkumun serbest bırakılması planlanıyor.

20 Mart'ta Yemen hükümeti, bu konuda İsviçre'de yapılan istişarelerin sonunda, "Husi" grubuyla her iki taraftan 887 tutuklu ve kaçırılan kişinin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Salı günü hükümet ekibindeki müzakere komitesi üyelerinden Majid Fadayel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Husilerle esir takası sürecinin Perşembe günü 72'si hükümet yetkilisi olmak üzere 322 tutuklunun serbest bırakılmasıyla başlayacağını" duyurdu.

Yemen, Husilerin 2014'ün sonunda başkent Sana'a ve birkaç vilayetin kontrolünü ele geçirmesinin ardından başlayan ve Suudi Arabistan liderliğindeki bir Arap askeri koalisyonunun müdahalesinin ardından Mart 2015'ten bu yana yoğunlaşan bir savaş yaşanıyor

Kaynak: TEVHİDHBER