Yemen Diken Üstünde ! Korkutan Rapor Yayınlandı

Yemen Diken Üstünde ! Korkutan Rapor Yayınlandı

ICRC: Yemen'deki patlayıcı kirliliği dünyanın en kötüleri arasında

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, acımasız iç savaşın başlamasından dokuz yıl sonra, Yemen'in kara mayınları ve diğer ölümcül patlayıcılarla kirlenmenin dünyadaki en yüksek oranlardan birine sahip olduğu konusunda uyardı.

Uzmanlar, Yemen'in çalkantılı yılları boyunca en az bir milyon mayının yerleştirildiğini ve bunun patlamamış mermiler ve diğer askeri döküntülerle birlikte günlük tehlikelere yol açtığını tahmin ediyor.

ICRC'nin Yakın ve Orta Doğu bölge direktörü Fabrizio Carboni, AFP'ye verdiği demeçte, "Afganistan ve Irak ile birlikte silah kirliliği söz konusu olduğunda, Yemen bundan en çok etkilenen üç ülke arasında yer alıyor . "

"Bu gerçekten yıkıcı ve insanlar, güvenlikleri ve aynı zamanda geçim kaynakları üzerinde çok önemli bir etkiye sahip."

Suudi liderliğindeki bir askeri koalisyon, Mart 2015'ten bu yana, kıtlık gibi doğrudan ve dolaylı nedenlerden dolayı yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan bir çatışmada Husilerle savaşıyor.

BM bağlantılı Sivil Etki İzleme Projesi'ne göre, kara mayınları, patlamamış top mermileri ve çatışmalardan kalan diğer kalıntılar son beş yılda 1.469 sivilin ölümüne neden oldu.

ICRC, geçen yıl bir dizi görüşme yaptıktan sonra, cephe hattına yakın iki bölgede yaşayan hayvan sahiplerinin yüzde 20'sinin arazilerinde patlayıcı bulunduğunu bildirdi.

ICRC'nin çobanlar üzerinde yaptığı bir başka araştırma da, çobanların yüzde 70'inin hayvanlarını kara mayınları ve diğer patlayıcılar nedeniyle kaybettiğini ortaya çıkardı.

Carboni, " Mayınlar o kadar önemli ve yaygın ki, çatışma bugün sona erse bile her şeyi arındırabilecek konumda olmayacaksınız" dedi.

Kaynak: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı