Yemen Ateşkes Taslağı Basına Sızdı, İşte Maddeler!

Yemen Ateşkes Taslağı Basına Sızdı, İşte Maddeler!

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Eş-Şeyh Ahmed tarafından Ensarullah Hareketine ve Halk Kongresi'ne sunulan ancak 20 gündür henüz üzerinde mütabık olunmayan ateşkes antlaşmasının taslağı basına sızdırıldı.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Eş-Şeyh Ahmed tarafından Ensarullah Hareketine ve Halk Kongresi'ne sunulan ancak 20 gündür henüz üzerinde mütabık olunmayan ateşkes antlaşmasının taslağı basına sızdırıldı. 
 
Ateşkes taslağının şu maddeleri içerdiği belirtildi:
 
1-Ensarullah tarafı da Halk Kongresi tarafı da 10 Nisan'dan itibaren tüm çatışmaların durdurulması hususunda anlaşacak. 
 
2-Bu ateşkes; karadan, havadan, denizden her türlü saldırının durdurulmasını da tamamen kapsayacak. 
 
3-Yerel askeri birlik liderleri, çatışmaları sonlandırmak için, askeri birimlerini; gelişmiş silahların menzili dışına taşıma hususunda kendi aralarında anlaşabilecek. 
 
4-Kuvvetlerin sadece nefsi müdafaa kapsamında, sadece bulundukları bölgede güvenliği sağlamak ve doğrudan bir saldırıya karşılık vermek için minimum düzeyde silah kullanımına izin verilmektedir.
 
5-İnsani yardım kuruluşlarına gıda ve yardım malzemelerini sokmaları için Yemen'in tüm bölgelerinde hiçbir engel çıkarılmaksızın serbest erişim hakkı sağlanacaktır. 
 
6-Ateşkesin başlamasıyla beraber, Ensarullah da, Halk Kongresi de, medya yoluyla taraftarlarını barışçıl bir çözüme davet ederek, bu konudaki kararlılıklarını ve desteklerini ifade edecektir. 
 
7-4 Üst düzey askeri yetkili ve Ensarullah ile Kongre Partisi’nden 2 saha komutanı, ateşkes komitesine üye olarak seçilecek.
 
8-Ateşkes ve Koordinasyon Komitesi, Kuveyt'te yapılacak görüşmeler sırasında kurulacak. Bundan sonraki toplantıların mekanlarını BM Özel Temsilcisi belirleyecek.
 
9-Ateşkes ve Koordinasyon Komitesi, ateşkesi güçlendirmek için yerel komitelerle temas halinde olacak.
 
10- Ateşkes ve Koordinasyon Komitesi, anlaşmazlık olması halinde çatışan taraflarla istişare ve koordinasyon kurmaktan sorumlu olacak.
 
11- Ateşkes ve Koordinasyon Komitesi, ateşkes ihlalinin sorumluluğunu çatışan taraflardan sadece birine yükleyemeyecek ve bu konuda BM’ye rapor edemeyecek.
 
12- Ateşkes ve Koordinasyon Komitesi, medya ile temas kuramayacak, kamuoyuna bilgi veya tutum açıklayamayacak.
 
13- BM Özel Temsilcisi veya BM’nin görevlendirdiği bir yetkili, Ateşkes ve Koordinasyon Komitesi’yle iletişimden ve ona dair raporlardan sorumlu olacak.
 
14- Tazi, Şebva, Marib ve Beyda’da ateşkes sağlandığı anda ateşkesi güçlendirmek ve çatışmaları durdurmak için bu illerde yerel komiteler oluşturulacak.
 
15- Yerel komiteler, her iki tarafın da kabul ettiği tarafsız 8 üyeden oluşacak.
 
16- Yerel komiteler, ateşkesi güçlendirmek için çatışan tarafların yerel komutanlarıyla ve askeri örgütleriyle koordinasyon içinde olacak.
 
17- Yerel komiteler, ateşkesle ilgili raporlarını Ateşkes ve Koordinasyon Komitesine gönderecek.
 
18- Yerel komiteler, çatışan taraflarla koordinasyon içinde güven oluşturma ve esir takası konusunda çalışacak.
 
19- Yerel komitelerin görevi çatışan taraflar arasında irtibat sağlamak üzere ateşkesin ilanından önce başlayacak.
 
20- Ateşkes sırasında yerel komiteler ateşkesin güçlendirilmesi ve çatışmaların durdurulması için birbirleriyle irtibat halinde olacak.