Wilders: Korkmuyorum Desem Yalan Olur

Wilders: Korkmuyorum Desem Yalan Olur

El Kaide'nin ölüm listesinde bulunduğu öne sürülen, Hollanda'daki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Fransa'da Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırının sorumlusunun İslam dini olduğunu öne sürdü ve "Korkmuyorum desem yalan olur"

arool gazetesine konuşan Wilders, Paris'teki saldırının ardından sabaha kadar uyumadığını söyledi, "Bir gün olacağını biliyordum ama yine de ürküyorsun" diye konuştu.
PVV lideri, Paris saldırısından hemen sonra "bu bir savaştır" açıklamasını yapmıştı. Parlamentonun acilen toplanmasını isteyen Wilders, cihatçılara karşı daha katı önlemler getirilmesini önermişti.
Aşırı sağcı lider, Suriye'den dönen onlarca cihatçının Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinde rahatça dolaşabildiğini söylüyor. Bunun normal olmadığını savunuyor.
Suriye'den dönenlerin derhal hapse atılmasını isteyen Wilders, bunun için yargı kararına gerek duyulmaması gerektiğine inanıyor.
"Müslüman göçmenlere kapıyı kapatalım"
Wilders, "Çoğunluğun güvenliği, birkaç kişinin hakkından daha önemli. Eğer birşeyler yapmazsak aynı saldırılar Hollanda'da olacak" diye konuşuyor.
PVV lideri, Müslüman ülkelerden gelen göçmenlere sınırların kapatılmasını istiyor. Ülke içindeki radikal unsurların da sınır dışı edilmesini savunan Wilders, bundan sonraki adımın Schengen anlaşmasından çıkarak, Hollanda'nın kendi sınırlarını kontrol etmesi olduğunu söylüyor.
Geert Wilders, Hollanda'nın kendi güvenliği tehlikedeyken Mali'ye asker göndermesini de eleştiriyor. Askerlerin, Hollanda'daki istasyonları, alış veriş merkezlerini koruması gerektiğini savunuyor.
Wilders, "Cihatçılar bize savaş açtı ve içimizde serbestçe dolaşıyorlar. Biz hiçbirşey yapmıyoruz. Bizimle dalga geçiyorlar" görüşünü dile getiriyor.
"Tek sorumlu İslam"
Wilders'e göre, olayların tek sorumlusu "İslam." İslam'ın Hollanda'ya ait olmadığını savunan aşırı sağcı lider, "Bütün Müslümanların terörist olduğunu iddia etmiyorum ama yaşanan bir çok şey bununla bağlantılı" diyor.
Wilders, Hollanda'daki Camiler Birliği açıklaması dışında Müslümanlar'ın Paris saldırısına karşı önemli bir tepki göstermediğini söylüyor.
Wilders, Partisi tarafından "Hollanda'daki camilerin kapatılması" önerisi ile bazı PVV üyelerinin sosyal medya üzerinde camilere saldırı konusunda örgütlendiği haberlerine de değiniyor.
"Camiler güvenlik içinde olmalı"
PVV lideri, camilere saldırıya karşı çıkıyor. Camilerin güvenli hale getirilmesini istiyor. Cami yakanların "uzun yıllar demir parmaklıkların ardında kalması" gerektiğini vurguluyor.
Bütün Müslümanların "kötü olmadığını" söyleyen Geert Wilders, "Ama onlar bize ait olmayan bir kültürü kendileriyle birlikte getiriyorlar" diyor.
Wilders, "Hollanda kültürünün önemli bir parçası da din özgürlüğü ama siz camileri kapatmak sitiyorsunuz" sorusu üzerine, "İslam'ı din olarak görmediğini" söylüyor.
PVV lideri, "İslam, kutsal bir dinin belirtilerini taşıyor. Kitabı var, peygamberi var. Ama din değil, totaliter bir ideoloji. Tehlikeli, ürkünç ve şiddet yanlısı bir ideoloji" görüşünü savunuyor.
"İslam karşıtı devrim geliyor"
Wilders, Fransa, Almanya ve İngiltere'de İslam karşıtı hareketlerin hızla güç kazandığını söylüyor. Paris saldırısı ile "İslam karşıtı devrimin başladığını" öne süren Wilders, "İslam karşıtı devrim geliyor. Cin şişeden çıktı. Geri dönüş yok" diyor.
İslam ve yabancı karşıtı söylemleriyle sıkça gündeme gelen Wilders, "ayrımcılık" suçlamasıyla karşı karşıya.
Lahey Savcılığı, Hollanda'nın Faslılar'dan arındırılması yönündeki "daha az Faslı" söylemi nedeniyle Wilders hakkında dava açmaya hazırlanıyor.
Savcılık, soruşturma sonunda Wilders'in Faslılar'la ilgili sözlerinin "ayrımcılık" içerdiğine karar verdi. Bu yıl içinde başlaması beklenen dava sonunda Wilders ceza alırsa, siyasi yaşamı tehlikeye girecek.
El Kaide'nin ölüm listesi
Politikalarını İslam karşıtlığı üzerine kuran Wilders, El Kaide'ye atfedilen "ölüm listesinde" Charlie Hebdo Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier ile birlikte yer alıyordu.
2013'te yayımlanan listede, Danimarka'da Muhammed Peygamber'in karikatürünü yayımlayan Jyllands - Posten gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Carsten Juste birinci sırada.

bbc türkçe