Washington Post : Mısır Rusya'ya  Gizlice  Silah Desteği Verecek

Washington Post : Mısır Rusya'ya Gizlice Silah Desteği Verecek

-Sisi 40.000 füze üretimi emri verdi! Washington Post: Gizli bir belge, Mısır'ın Rusya'yı silahlarla destekleme planını ortaya koyuyor

Sızan bir ABD istihbarat belgesi, Washington'un Orta Doğu'daki en yakın müttefiklerinden biri olan Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah El-Sisi'nin geçtiğimiz günlerde astlarına, Ukrayna'ya saldırı başlatan Rusya'ya gizlice gönderilmek üzere on binlerce füze üretme emri verdiğini gösterdi

Washington Post , 10 Nisan 2023 Pazartesi günü, çok gizli olarak sınıflandırılan belgenin 17 Şubat 2023 tarihli olduğunu belirtti.

Belgenin bir bölümünde Sisi ile Mısırlı üst düzey askeri yetkililerin ülkede yaptığı iddia edilen görüşmeler özetleniyor.Belgede Rusya'ya top mermisi ve barut tedarik edilmesi planlarından bahsediliyor.Sisi'nin Rusya'ya gönderilmek üzere 40 bin kadar füze üretilmesi emrini verdiği belirtildi. .

Gazete, belgede adı geçen Selahaddin'in "büyük olasılıkla Askeri Üretimden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Selahaddin olduğunu" bildirdi.

Sızdırılan belgede Selahaddin'in "Ruslar ona her şeyi almaya hazır olduklarını söylediler" sözlerinden de alıntı yapılıyor.

Gazete ayrıca, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın Ukrayna buğdayı elde edilmesini engellediğine, dolayısıyla Kahire'nin Rus tahılına daha bağımlı hale geldiğine ve bunun da Kahire'nin zaten yaygın bir yoksulluktan muzdarip olan ülkede huzursuzluğa yol açacak bir buğday kıtlığından kaçınmasına yardımcı olduğuna dikkat çekti.

Belgede ayrıca Sisi'nin, Mısır'ın yapmakta olduğu bir tür 122 mm rokete atıfta bulunarak "Saqr 45'in daha fazla üretimine" yer açmak için Çin'e "sıradan şeyler" satmayı düşündüğünü söylediği aktarılıyor.

Belgede Rusya için üretilecek füzelerin "Saqr 45" füzeleri olup olmadığı açıkça belirtilmezken, Amerikan gazetesi bu füzelerin Rus Grad çoklu füze rampaları ile uyumlu olacağını söyledi.

ABD'li bir hükümet yetkilisi ise, Rusya'ya füze ve füzelerin devriyle ilgili belgede yer alan maddelere atıfta bulunarak, "Bu planın herhangi bir uygulamasından haberdar değiliz" dedi.

Buna karşılık Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, Adalet Bakanlığı'nın gizli belgelerin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlattığını belirtti.

Kaynak: TEVHİDHABER