Washington Post  : İran'daki Eylemler PKK  Etkisinde

Washington Post : İran'daki Eylemler PKK Etkisinde

Washington Post’ta çıkan bir makalede ise eylemlerdeki PKK varlığına dikkat çekildi. Miriam Berger tarafından kaleme alınan analiz yazısında eylemlerin İran’daki sistemi yıkmaya yönelik olduğu ve terör örgütü PKK’nın direkt olarak etki ettiği belirtiliyor

Washington Post’ta “İran'ın protesto sloganları bize ayaklanma hakkında ne söylüyor?” başlıklı yazıda Emini eylemlerine dair itiraf gibi açıklamalara yer verildi. Analizin yazarı Berger, yazısında bazı akademisyenlerin görüşlerini yansıttı. Akademisyenlere göre bu harekette feminist ideoloji ve devlet düzenine karşı ayaklanma bir arada.

Yazıda “kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarının ana vurgu olduğu belirtiliyor. Missouri Eyalet Üniversitesi'nde Kürt tarihi üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Djene Rhys Bajalan’ın fikirlerinin yer aldığı yazıda eylemlerdeki PKK etkisinden bahsediliyor. Batı tarafından yapılan propagandalardan birisi de Mahsa Emini’nin Kürt kökenli olması sebebiyle “öldürülmesiydi.” İran’daki Emini eylemlerinde “kadın, yaşam, özgürlük” sloganlarıyla ilgili Bajalan şu ifadelere yer veriyor: “Kadın, yaşam ve özgürlük, feminist ve radikal sol bir mirasa sahip Türkiye merkezli PKK’dan geliyor. Kürtler, İran'da olduğu kadar Türkiye, Irak ve Suriye'de de büyük bir azınlık oluşturuyor ve geçen ayki ayaklanmanın merkezinde yer aldı.”

‘Burjuva feminizmine uymak kolaydır’

Bajalan eylemlerdeki feminist vurgulara da dikkat çekti. Kürt etnik kimliği üzerinden yapılan vurguların gözden kaçırıldığını belirten Bajalan, “Kökenleri radikal bir anti-kapitalist harekette bulunsa da, liberal burjuva feminizmine uygun düşmek çok kolaydır.” ifadelerini kullandı.

İran içişleri bakanı açıklamıştı

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Mahsa Emini'nin ölümü üzerine başlayan sokak gösterilerinin, aralarında terör örgütü PKK'nın İran kanadı PJAK'ın da bulunduğu Kürt ayrılıkçı örgütler tarafından organize edildiğini söylemişti. Vahidi, "Bu isyan hareketi, sabıkası son derece kötü olan ayrılıkçı Komele, İKDP ve PJAK örgütlerince tertip edilmiştir. Bu örgütlerin cinayetler ve kanla dolu bir tarihi var. Bunlar bugün de isyan hareketiyle etkin bir rol oynamak çabasındalar." ifadelerini kullandı.

Örgüt üyelerinin itirafları

İran devlet televizyonlarında, Emini eylemlerinde yakalanan örgüt üyelerinin itiraflarının yayınlandı. Militanların neredeyse hepsi, örgüt tarafından halkın içerisine karışıp hücre evi yapılanması talimatı aldıklarını itiraf etti. Bu talimatlarda, normal bir vatandaş gibi o bölgelerde çalışmak, herhangi bir örgüt faaliyeti yürütmemek ama toplumsal olaylar çıktığı zaman kışkırtma amaçlı sahaya çıkma görevleri verildiği örgüt üyeleri tarafından itiraf edildi.

‘İran fiilen sahada’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, İranlı askeri personelin, Rusya'nın Kiev'i bombalamasına Kırım'da yardım ettiğini belirterek "İran şu anda sahada, doğrudan savaşa müdahil." açıklamasını yaptı.

Kirby, Zoom üzerinden düzenlediği brifingde, ABD dış politikasına ilişkin Beyaz Saray muhabirlerine açıklamalarda bulundu.

Uzun zamandır Rusya'nın İran'dan dron alabileceğine ilişkin uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Kirby, "Rusya, İran'dan aldığı İHA'ları Kırım'a sevk etti. Bugün, Kırım'da konuşlu Rus askeri personelinin İran pilotlarını kullandığını ve bunu Kiev'deki hava saldırılarında kullandıklarını teyit ediyoruz. İran askeri personelinin Kırım'da sahada olduğunu ve bu operasyonlarda Rusya'ya yardım ettiğini biliyoruz." ifadesini kullandı.

Ayrıca İngiltere, Ukrayna'daki savaşta kullanması için Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) tedarik ettiği gerekçesiyle İran'a yeni yaptırım kararı aldı.(Ajanslar)