Vergi Kaçıranlara Rekor Ceza: 19 Milyar

Vergi Kaçıranlara Rekor Ceza: 19 Milyar

Maliye Bakanlığı, 2013'te vergi kayıp ve kaçağına kestiği cezada cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. 73 bin 286 mükellefe 19 milyar liralık fatura gönderdi. Bir önceki yıla göre vergi kaybı yüzde 89, kesilen ceza yüzde 117 arttı.

Maliye Bakanlığı, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için yaptığı çalışmalar sonucunda 2013 yılında Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attı. Söz konusu çalışmalar kapsamında 2013 yılının tamamında 73 bin 286 mükellef, vergi incelemesine tabi tutuldu. Bu incelemeler sonucunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaşıldı. Önlenen vergi kaybı 8,5 milyar lira oldu ve buna neden olanlara 19 milyar liralık ceza kesildi. Vergi denetiminin tek çatı altında toplanmasının ardından Vergi Denetim Kurulu (VDK), hem kayıt dışı ekonominin hem de vergi kayıp ve kaçağının azaltılmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdi. VDK, 2013 yılında da bu çalışmalarını artırarak devam ettirdi. Şimşek, 2012 yılının tamamında 4,5 milyar liralık vergi kaybı tespit edildiğini ve 8,8 milyar liralık vergi ziyaı cezası kesildiğini hatırlattı.

15 BAŞLIK İNCELENDİ

Bu rakamların da vergi incelemesinde etkinliğin arttığını gösterdiğini belirten Şimşek, ' Vergi kaçıranlara, 76 milyonun hakkını gasp etmeye çalışanlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da asla müsaade etmeyeceğiz' diye konuştu. VDK, 'kayıt dışılıkla mücadele' çerçevesinde 15 başlıkta araştırma ve inceleme yaptı. Bu incelemelerde KDV ilk sırada yer aldı.

Vergi incelemesi yapılan sektörler

- KDV'de yaşanan kayıt dışı,

- İthalat ve ihracatta yüksek gösterilen bedeller,

- İnşaat sektöründe görülen kayıt dışı,

- Kaçak akaryakıt sektörü,

- Franchising sözleşmeleri,

- Haksız KDV iadesi alarak kamuyu zarara uğratanlar,

- Turizm acenteleri,

- İmtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmeleri

- Tefeciler,

- Gözlük sektörü,

- Elektrik dağıtımı sektörü,

- Factoring şirketleri,

- Kaçak çay,

- 10 numara yağ,

- Lüks araç,

- ÖTV'siz jet yakıtının teslimi,

- Deniz taşıtlarına ÖTV'siz yakıt teslimi,

- Dökme gazın otogaz olarak kullanımı,

- Sigara kaçakçılığı ile mücadele,

- Sıfır ÖTV'li aerosol üretiminde kullanılan LPG.