Valery Novoselsky

Bir arkadaşım, muhtelif memleketlerin siyaset ve kültür hayatlarında akıntıya kürek çeken aykırı tipleri konu alan bir belgesel çekmek istediğini söyleyince, “Listeye Valery Novoselsky’yi de muhakkak almalısın” demiştim.

Valery Novoselsky: 1970 doğumlu Ukraynalı bir Roman. 1995’te, işgal altındaki Filistin topraklarına göç etti; babaannesinin Aşkenaz Yahudisi olduğunu belgeleyerek “İsrail” vatandaşlığına geçti. Başlarda “İsrailli” olmaya hevesliyken, zamanla ırkçılık ve yabancı düşmanlığından yaka silkerek İsrail’e cephe almaya başladı. Hıristiyan Roman kimliğini öne çıkardı ve Roman hakları savunuculuğuna soyundu. Filistinlilerle dayanışmaya girdi. İslam düşmanlığına karşı tavır aldı…

***

Bundan 15 sene evvel, İsrail Rus Enformasyon ve Kültür Merkezi temsilcisi olarak ziyaret ettiği İstanbul’da tanışıp uzun uzun sohbet etmiştik Valery Novoselsky ile.

“İsraillilerin ırkçılığını kendi tenimde hissettim. Bize tepeden bakıyorlar, bizi insan yerine koymuyorlar. Filistinlileri nasıl gördüklerini varın siz hesap edin” deyip, şu ilginç bilgileri vermişti:

“Halihazırda, eski Sovyet Cumhuriyetlerinden gelen 70 bin kişi, geldikleri ülkelere geri dönmek veya üçüncü ülkelere göç etmek için yardım bekliyor. Biz, Rus Enformasyon ve Kültür Merkezi olarak, geleneksel Rus-Arap dostluğunu Filistin topraklarında ihya etmeye çalışıyoruz. İslam’a ve anti-Siyonist İslami hareketlere hürmetkârız. Müslüman ülkelerle yakınlık kurmayı arzu ediyoruz. Bu arzumuzu, yazdığımız bir mektupla 11 Müslüman Arap ülkesinin liderlerine ve diplomatlarına ilettik. Ne yazık ki bir tek cevap bile gelmedi. Şimdi, basın-yayın organları vasıtasıyla Müslüman Arap kamuoyuna, ayrıca İran ve Türkiye halkına sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bize yardımcı olun.”

Valery Novoselsky ve arkadaşlarının “Müslüman Arap Kamuoyu’na Açık Mektup”undan bir kesit: 
“Biz sizin düşmanlarınız değil, potansiyel müttefikleriniziz. Acılarınızı paylaşıyoruz ve yanlış tarafta yer almak istemiyoruz. LÜTFEN, İsrail kampından ayrılmak istediğimizi ve bunun için ciddi bir yardıma ihtiyaç duyduğumuzu yöneticilerinize anlatın.”

***

Evvelki gün, belgeselci arkadaşım aradı.

Üzücü bir haberi vardı.

Valery Novoselsky, geçen ağustos ayında, Romanlarla ilgili bir etkinliğe katılmak için gittiği Letonya’nın başkenti Riga’da, bir otel odasında ölü bulunmuş.

İntihar ettiği söyleniyormuş, fakat yetkililer konu hakkında ayrıntılı bir açıklama yapmamışlar.

Kocaman bir soru işareti.

karargazete

Bu yazı toplam 870 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar