Üst Üste 32.Hafta: On Binlerce Siyonist  Netanyahu'ya Karşı Gösteri Yaptı

Üst Üste 32.Hafta: On Binlerce Siyonist Netanyahu'ya Karşı Gösteri Yaptı

Üst üste 32. hafta: On binlerce İsrailli Netanyahu hükümetine karşı gösteri yaptı

Benjamin Netanyahu hükümetine ve onun yargıyı zayıflatma planına karşı protesto gösterileri, Cumartesi akşamı üst üste 32. haftası için yenilendi.

Aralarında Tel Aviv, Hayfa, Ramla, Hadera, Bat Yam, Herzliya, Kudüs, Rehovot, Nes Ziona, Karmiel ve Netanya'nın da bulunduğu onlarca şehir ve kasabada gösteriler düzenlendi.

İsrail polisi, Tel Aviv ve Hayfa'daki birkaç caddenin kapatıldığını ilan ederek gösterileri engelledi.

On binlerce gösterici, Tel Aviv'deki Kaplan Caddesi'ndeki ana protesto alanına akın etti. Hayfa'daki "Horef" kavşağında da kitlesel gösteriler düzenlendi.

Yüzlerce gösterici, İsrail polisi onları dağıtıp kavşağı yeniden açmadan önce Hadera yakınlarındaki "Karkur" kavşağını kapattı.

24 Temmuz'da İsrail Knesset'i ikinci ve üçüncü okumalarda makullük argümanını ortadan kaldıran ve böylece yaygın iç itirazlara rağmen etkili bir yasa haline gelen bir yasa tasarısını oyladı.

Yasa, Yüksek Mahkeme de dahil olmak üzere İsrail mahkemelerinin, "makullük standardı" olarak bilinen şeyi seçilmiş yetkililer tarafından verilen kararlara uygulamasını engelleyecek.

Makuliyet argümanını ortadan kaldıran yasa, İsrail hükümetinin yargıyı zayıflatma planı kapsamında öne sürdüğü 8 yasa tasarısından biri.

Knesset olarak bilinen 120 sandalyeli parlamentonun "makullük" maddesine nihai onayı vermesi bekleniyordu.

Sağ siyasetçiler bu maddeyi hakimlerin çok fazla güç kullanmasının en vahim örneklerinden biri olarak gösteriyor.

Örneğin, Yüksek Mahkeme, Netanyahu'nun müttefiki Aryeh Deri'nin vergi kaçakçılığı mahkumiyeti nedeniyle kabinede görev yapmasını yasakladı.

Netanyahu, doğrudan hükümette görev yapmasını engelleyen bir yasa olmamasına rağmen Deri'yi uzaklaştırmak zorunda kaldı.

Protestolar, İsrail Knesset'in Ağustos ayında yaz tatiline girmesine rağmen ve geçen ay "Knesset" tarafından kaldırılan makullük argümanı maddesiyle ilgili olarak Yüksek Mahkeme'nin önümüzdeki Eylül ayında yapacağı duruşmalar beklentisiyle devam ediyor.

Protestoların liderleri, mantıksızlık bahanesini ortadan kaldıran yasayla ilgili yaklaşan müzakereler yaklaşırken, Netanyahu hükümetini Yüksek Mahkeme'nin kararına uymaması konusunda uyardı.

Protestoların liderleri, İsrail hükümetinin Yüksek Mahkeme'nin kararına uymaması durumunda çeşitli olasılıkları tartıştı ve bir süre sınırı belirtmeden "topyekun felç" ve işgücü piyasasında genel grev tehdidinde bulundu.

Protestoların liderleri, İşçi Sendikaları Genel Konfederasyonunu (Histadrut) işgücü piyasası grevinde kullanmaya çalışıyor, karşılığında, "Histadrut" un kabul etmemesi durumunda İsrail işgücü piyasasındaki diğer yetkililerle görüşmeler yapılıyor. greve katıl

Netanyahu hükümeti, hukuk ve yargı sistemlerinde radikal değişiklikler yapmak, Yüksek Mahkeme'nin yargı denetimi yetkisini neredeyse tamamen ortadan kaldırmak ve hükümete, İsraillilerin geniş bir kesiminin haksız gördüğü yargıçları seçme komitesinde otomatik çoğunluk vermek istiyor. "

Planın Ocak ayı başlarında açıklanmasından bu yana, on binlerce İsrailli, Netanyahu'nun Aralık ayında kurduğu hükümeti ve onun "yargıyı" zayıflatma planını kınamak için haftalık gösteriler düzenliyor.

KAYNAK: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı