Üniversiteye İHA Soruşturması

Üniversiteye İHA Soruşturması

İngiltere, İngiliz üniversitelerinin İran insansız hava aracı programına yaptığı yardımla ilgili soruşturma başlattı

İngiliz hükümeti, Birleşik Krallık'taki üniversitelerin İran hükümetine insansız hava aracı programı için teknolojiler geliştirmesinde yardım ettiğine dair raporlar için soruşturma başlattı.

Geçen hafta, Londra merkezli bir gazete olan Jewish Chronicle , 11 İngiliz üniversitesinin Tahran'ın savaş uçakları yapımında - en azından potansiyel olarak - kullanılmış teknolojiler ve bileşenlerin geliştirilmesine yardımcı olmak için İranlı meslektaşları veya araştırma kurumlarıyla işbirliği yaptığına dair kendi bulgularını bildirdi .

İran, en azından geçtiğimiz yıl boyunca, devam eden Ukrayna işgali boyunca Rusya'ya bu insansız hava araçlarını (İHA'lar) tedarik etti. Tahran tarafından üretilen intihar veya 'kamikaze' insansız hava araçları, özellikle Ukrayna askeri ve sivil hedeflerine karşı etkili olmak için kullanıldı.

Raporlar, Birleşik Krallık'taki medya kuruluşları ve siyasi figürler arasında, böyle bir işbirliğinin nasıl gerçekleşebileceği ve potansiyel olarak askeri amaçlar için kullanılabilecek bazı 'ikili kullanım' bileşenlerinin İran'a nasıl ihraç edilebileceği konusunda endişelere yol açtı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, dün Parlamento'da konuyu ele alırken, "İhracat kontrollerinin ihlal edildiğine dair tüm iddiaları ciddiye alıyoruz ... Ulusal güvenliğimizi tehlikeye atan işbirliklerini kabul etmeyeceğiz" dedi.

Cranfield Üniversitesi ayrıca "Araştırma faaliyetlerinin yönergelere ve yasal yükümlülüklere tam olarak uymasını sağlamak için güvenlik politikalarımızı ve süreçlerimizi sürekli olarak gözden geçiriyoruz" güvencesini verdi.

Londra'nın iddialarla ilgili soruşturması, ABD'nin bu ay Amerikan işletmelerini İran'ın insansız hava araçlarını üretmek için kullanabilecekleri elektronik veya diğer bileşenleri bilmeden tedarik etmemeleri konusunda uyarmasının ardından geldi.

KAYNAK:TEVHİDHABER