Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Ümmet üzerine

Din ve Kamusal Hayat için Pew Forumu adında ve kısaca Pew olarak anılan araştırma merkezinin dünya müslümanları üzerine yaptığı son çalışmanın sonuçlarını tartışıyorduk. Pew dünya nüfusunun yüzde 26.4"ünün müslüman olduğunu bildiriyor. Bu son araştırma sadece ümmeti oluşturan müslümanların bugünü ile değil ama geleceği ile de ilgileniyor ve 2030 yılına uzanan projeksiyonlar da yapıyor. Şu andaki 1.6 milyar olan İslam aleminin yirmi sene içinde 2.1 milyara ulaşması bekleniyor. Pew"a göre şu anda da yirmi sene sonra da müslümanların ağırlıklı olarak yaşadıkları bölge Asya-Pasifik bölgesidir. İlginçtir Ortadoğu Kuzey Afrika diye tanımlanan bölge ümmet nüfusunun sadece yüzde 20"sini oluşturmakta yani beşte biri. Bu önemli çünkü uluslararası literatürde MENA (yani Middle East and North Africa) olarak referans yapılan bu bölge sanki İslam dünyasının tamamını temsil ediyormuş gibi algılanır ve öyle lanse edilir. Bu dar bölgedeki özellikler, sorunlar, insanlar, kültürleri ve siyasetleri bütün İslam dünyasını temsil ediyormuşcasına örnekleniyor ve Batıdaki bilgi üretimi genellemeler üzerine bu şekilde yapılıyor. Bu noktada şunu da ifade etmek gerekir, Batı dünyasındaki genel kanı müslümanların Araplardan oluştuğu şeklindedir. Yani müslüman ve Arap kelimeleri birbirleriyle değiştirilerek kullanılır. Oysa değil bütün ümmetin Arap olması, ama Araplardan oluşan milletlerin yoğunlukta yaşadığı Ortadoğu bölgesi bile sırf Araplardan oluşmaz. Ancak sanki öyleymiş gibi kabul edilir. Böyle olunca da müslüman mısınız gibi bir soru Arap mısınıza dönüşüyor batıda"aslında bu yaklaşım ülkemize de çok uzak bir yaklaşım değil ne yazık ki"bilmiyorum ama umuyor ve tahmin ediyorum ki artık benzer bir soru sorulmuyordur laikçiler tarafından. Umarım bunlar çok geride kalmıştır. Ama benim neslimin hafızasında tazedir bu tür cevabı belli ama bir o kadar amacı da belli benzer sorular" "pardon"başörtülü olunca sizi Arap zannettim" diye kurulan küçümseme içeren cümleler. Tabii bir de işin şu boyutu var, haydi Batı İslam"dan bihaber de bu tür karıştırmaları yapar ama yüzde 99"u müslüman olan bu ülkede bu nasıl yapılır"diye sormuyorum"

Pew ayrıca şu anda dünya müslümanlarının 72 ülkede yaşadıkları söylüyor ve bu rakamın 2030 itibariyle 79"a çıkacağını bildiriyor. Yani müslümanlar hem nüfus olarak artıyor hem de mobilize oluyor, sabit kalmıyor, hareket ediyor. İlginç bir projeksiyon da en çok müslüman nüfusa ait ülke konusunda. Müslümanların en yoğunlukta yaşadığı ülke şu an itibariyle Endonezya. Oysa 2030"da bunun yerini Pakistan"ın alacağı düşünülüyor.
Pew"a göre Amerika"da yaşayan müslümanların sayısı da önümüzdeki iki onyıllar içinde iki katından fazlasına çıkacak. Pew"ın ABD müslümanları için şu anda verdiği rakam 2.6 milyon. Oysa müslümanların kendi imkanları dahilinde yaptıkları araştırmalar çerçevesinde ortaya çıkan ve genel kabul gören Amerikalı müslüman nüfusu bugün için 6 milyon. Önümüzdeki 20 sene sonunda ABD müslümanlarının nüfusunun Avrupa çerçevesinde Fransa ve Rusya istisnalarıyla en yüksek rakam olacağı düşünülüyor.  Avrupa müslüman nüfusunun bugün itibariyle 44 milyon ve bu rakamın 58.2 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Göç Avrupa ve Amerika"da rakamların beklenen artışında en önemli faktör olarak görülmekte.

yeniakit

Bu yazı toplam 1112 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar