Ukrayna'da Rus yanlılarının işgali sürüyor

Ukrayna'da Rus yanlılarının işgali sürüyor

Ukrayna'nın doğusunda Mariupol şehrinin yönetim binası ülkenin İçişleri Bakanlığı'nın 'geri aldık' açıklamasına rağmen hala Rus yanlılarının elinde bulunuyor

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçı hareketle artan gerilim sırasında Kiev yönetiminin kontrolü ele geçirdiğini belirttiği Mariupol kentinde yönetim binası Rusya yanlısı grupların elinde bulunuyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, bir süredir işgal altında tutulan Mariupol belediye binasında bulunan Rusya yanlısı gruba iki gün önce kim oldukları bilinmeyen 30 kişilik bir başka grubun müdahale ettiğini, çıkan kavganın ardından kontrolün olay yerine gelen güvenlik güçlerine geçtiğini açıklamıştı. Ancak Mariupol belediye binasını hala Rusya yanlısı gruplar ellerinde bulunduruyor. 

Barikatlarla çevrili binada  Rusya yanlısı gruplara ait bayraklar dalgalanıyor. Bina önünde toplanan Rusya yanlısı kişiler de kimi maskeli ve üniformalı bu kişilere desteklerini dile getiriyor.

Grubun sözcüsü, hala binada bulunduklarını ve bir yere gitmeye niyetli olmadıklarını söyledi. Bölgede federasyon oluşturulması için referandum talep ettiklerini yineleyen sözcü, bunun için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Sözcü, Ukrayna güvenlik güçlerinin operasyon düzenlemesini beklediklerini ancak ama binadan ayrılmayı düşünmediklerini kaydetti.

Mariupol kentinde, geçen hafta kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından askeri birliğe saldırıda bulunulmuştu. Olayda 3 saldırgan ölmüş, 13 saldırgan yaralanmıştı.

Rusya yanlısı ayrılıkçı silahlı gruplar, nisan başından bu yana ülkenin doğusundaki en az 10 kent ve ilçede kamu binalarının kontrolünü elinde bulunduruyor. Kiev yönetimi, çoğu barikatlarla çevrili bu binalarda kontrolü yeniden sağlamak için operasyon başlattığını duyurmuştu.