Tuvaletten bile İsrailli ajan çıktı!

Tuvaletten bile İsrailli ajan çıktı!

Newsweek, İsrailli ajanların ABD'deki faaliyetlerinin ‘sınırı aştığını', Kongre'nin İsrail'e vize sınırlaması getirmeyi konuştuğunu yazdı. İddialar arasında eski başkan yardımcısı Al Gore'un tuvaletinde bir ajanın yakalandığı da var.

Amerikan haber dergisi Newsweek'in geçtiğimiz hafta yayınlamaya başladığı İsrailli ajanların ABD'deki faaliyetlerine yönelik yazı dizisi, iki ülke arasında kriz çıkardı.

Newsweek'in Amerikan istihbaratının ocak ayında Kongre'ye sunduğu rapora dayanan haberi, İsrailli liderleri kızdırdı. İsrail hükümeti, Newsweek'in filmleri aratmayan haberini yalanlarken, iki ülkenin arasının açılmaya çalışıldığını belirtti.
Newsweek'in geçen hafta yayınladığı yazı dizisinin ilk bölümünde, ABD istihbaratının, İsrailli ajanların 'çok ileriye gittiği' ve 'kırmızı çizgiyi aştığı' yönünde şikayette bulunduğu aktarılıyor. Haberde İsrailli ajanların, ticaret heyetleri ya da ortak savunma anlaşmalarını kullanarak faaliyetlerini yürüttüğü; ABD'nin sanayi ve teknik sırlarına odaklandıkları öne sürülüyor. Bu nedenle ABD Kongresi'nin İsrail'e olan vize muafiyetini kaldırmayı düşündüğü iddia ediliyor.
'Havalandırmadan geldi'

İsrail hükümetinden habere sert tepki gelirken Newsweek'in yazı dizisinin ikinci bölümünü yayınlaması dün gerilimi yeniden tırmandırdı. Bu kez haberde filmleri aratmayan 'renkli' detaylar yer alıyor... 

Newsweek'e konuşan eski bir Amerikalı istihbarat yetkilisi, 1998 yılında dönemin başkan yardımcısı Al Gore'un Kudüs'te kaldığı otelin tuvaletinde 'bir İsrailli ajan' yakaladığını anlatıyor. İddiaya göre, Al Gore odaya gelmeden önce kontrollerde bulunan bir gizli servis üyesi tuvalete girdiği sırada havalandırmadan ses geldiğini duyuyor. Havalandırma kapağı içe doğru açılırken içinden bir adam çıkıyor. Gizli servis üyesi hafifçe öksürürken 'İsrailli ajan' havalandırmaya geri tırmanıyor.

Yine eski bir Amerikalı istihbarat yetkilisi, İsrailli ajanların ABD'li yetkilileri etkilemek için başvurduğunu iddia ettiği, senoryoları aratmayan yöntemleri anlatıyor. 

Yetkili, "Amaçları, ABD'den İsrail'e gelen kaynaklara yakınlaşmak; onları şaraba, yemeğe boğarak zayıflıklarını öğrenmek. Orada, 'Hey, biraz esrar ister misin' diye hükümet yetkililerine uyuşturucu teklif edildiği oldu. Uyuşturucular, otelinize gelen kadınlar; her şeyi üzerinize atıyorlar... Yetkililerin ne kadar üst düzey olduğu fark etmiyor" diyor.
İsrail yalanladı

İsrail, 1987'de ABD'de yakalanan İsrail ajanı Jonathan Pollard'dan sonra ülkedeki tüm casusluk operasyonlarını durdurduğunu belirtiyor.

Ancak eski bir üst düzey Amerikan istihbarat yetkilisi, İsrailli ajanların yakalanmaları durumunda sadece uyarı aldıklarını belirtiyor. Yetkili, "Bir İsrailli'yi utandırmak imkansız. İş üstünde yakalandıklarında bile 'Tamam, başka bir şey var mı?' diyorlar" ifadesinde bulunuyor. Newsweek'in haberleri İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve İstihbarat Bakanı Yuval Steinitz tarafından kesin bir dille yalanlandı.

HABER 7