Türkmen Bölgesi Tehlike Altında

Türkmen Bölgesi Tehlike Altında

Suriye'de IŞİD ve Hür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif gruplar birbirlerinin kontrolündeki Türkmen köylerinin de bulunduğu bölgeleri, sivil geçişlere kapalı askeri alan ilan etti, sivil halka bölgeyi terk etmesi için süre verdi.

Suriye'de muhaliflere karşı savaşan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, ülkede Türkmen bölgesi olarak bilinen ve muhaliflerin kontrolündeki Savran, Able, Türkmen barak, Baruza ve Mera kasaba ve köylerinde yaşayan sivil halka yerleşim birimlerini boşaltmaları için 48 saat süre verdi.

IŞİD'in boşaltılmasını istediği Mera, Hür Suriye Ordusu'na (HSO) bağlı Liva-i Tevhidin grubunun öldürülen komutanuı Abdullah Salih'in yaşadığı kasaba olarak biliniyor. 

IŞİD'in açıklamasından kısa bir süre sonra, Hür Suriye Ordusu'na bağlı olan muhalif gruplar da, yayınladıkları bildiriyle IŞİD'in kontrolündeki Türkmen bölgesi olarak bilinen Çobanbey çevresindeki Ziyadiye, Mezretun Ula, Uşdud, Gubden ve Vaş köy ve kasabalarında bulunan sivillerin köylerini 24 saat içinde boşaltmalarını istedi. 

İki taraf da bahsi geçen bölgeleri sivillerin geçisine kapalı askeri bölge ilan etti.

IŞİD'in boşaltılmasını istediği köyler Türkiye sınırının çok yakınında bulunuyor. Taraflar arasında oluşacak muhtemel bir çatışmanın sınırda yeni bir hareketliğe ve göç dalgasına yol açması bekleniyor.

Halep'in Çobanbey kasabası IŞİD güçleriyle Türkmenler arasında yaklaşık dört gün devam eden çatışmalar sonucunda 6 Şubat'ta IŞİD'in kontrolüne geçmişti. Kasabada kontrolünün IŞİD'e geçmesinin ardından binlerce Türkmen Kilis üzerinden Türkiye'ye geçiş yapmıştı.