Türkiye ve Suriye Arasında Kritik  Görüşme

Türkiye ve Suriye Arasında Kritik Görüşme

Reuters : Türk Ve Suriye İstihbaratı Şam'da Görüştü

Reuters, Şam ve Ankara'daki 4 kaynağa göre, Türk ve Suriye istihbarat şefleri Hakan Fidan ve Ali Memluk'un geçtiğimiz haftalarda Şam'da bir araya geldiklerini ve birkaç görüşme yaptıklarını bildirdi.

Suriye'ye yakın bir kaynak, "Fidan'ın Şam ziyareti de dahil olmak üzere son toplantıların geçen Ağustos ayının sonunda iki gün sürdüğünü" belirterek, "daha üst düzey oturumların önünü açmaya çalıştığını" kaydetti.

Ajans, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yakın bir kaynağın ayrıntıya girmeden "Türkiye-Suriye temaslarında çok ilerleme kaydettiğini" aktarırken, üçüncü bir bölgesel kaynak ise "Türkiye-Suriye ilişkileri düzelmeye başladı ve bir anlayış iklimi yaratma aşamasına geçiyoruz." dedi

Ajans, "üst düzey bir Türk yetkiliye" ve bir Türk güvenlik kaynağına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakın sırdaşlarından Fidan ve Memluk'un görüşmelerde "iki ülkenin dışişleri bakanlarının nasıl anlaşabileceğini tartıştıklarını" belirtti.

Türk yetkili, "Rusya, Suriye ve Türkiye'nin sorunlarını aşmasını ve her iki tarafın çıkarına olan anlaşmalara varmasını istiyor" diye açıklayarak, "en büyük zorluklardan birinin Türkiye'nin Suriye muhalefetini Şam'la herhangi bir müzakereye dahil etme arzusu olduğunu vurguladı. "

Fidan ve Mamlouk son iki yılda aralıklı olarak konuşuyor olsa da, ajansa göre, son toplantıların hızı ve zamanlaması yeni ve acil bir temas ihtiyacına işaret ediyor.

Halk TV Perşembe günü, Türk ve Suriye istihbarat başkanlarını bir araya getiren gizli toplantının ayrıntılarını açıkladı ve toplantının mülteci sorununu çözmeye odaklandığını kaydetti.

İnternet sitesine göre, Fidan'ın Memluk ile görüşmesinde mültecilerin dönüşünü kolaylaştıracak bazı konularda düzenlemelerin ele alındığı, görüşmenin geçtiğimiz Ağustos ayında Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un katılımıyla gerçekleştiği açıklandı.

Kaynak:Haber Kaynağı