Türkiye İsrail Anlaşması

Türkiye İsrail Anlaşması

Türkiye-İsrail, ilişkilerinin normalleştirmek amacıyla görüşüyor. Yetkililere göre, görüşmelerde belli bir aşamaya da gelindi..

Türkiye, Gazze için eylem planı hazırladı. Planla, Gazze'nin su, elektrik, gıda ve istihdam sorunları çözülecek.

Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi amacıyla başlatılan görüşmelerde sona gelindi. Olumlu süren görüşmelerde tarafların anlaşmaya varması bekleniyor. 

Türkiye ise bu süreçte boş durmadı, Gazze için 4 aşamadan oluşan bir eylem planı hazırladı. Plana göre Gazze'nin su, elektrik, gıda sorunun çözülecek, ve yeni iş imkanları oluşturulacak. Ankara, Tel Aviv yönetimine, Gazze'nin su sorunun çözümü için sondaj veya deniz suyunun arıtılmasını önerdi. İsrail tarafı da bu öneriye olumlu yanıt verdi.

Gazze'deki bir diğer sorun da elektrik. İsrail 2006 yılında tek elektrik santralini bombalayınca, bölgede yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Filistin'deki gruplar krizin Mısır üzerinden, gelen elektrik miktarının artırılmasıyla çözülebileceğini, düşünüyor fakat; Sisi yönetimi buna sıcak bakmıyor.

Türkiye ise enerji sorunun Ashdod Limanı'na yanaştırılacak, bir gemi ile çözüme kavuşturulmasını istedi, İsrail bu isteğe olumlu yanıt vermedi, elektrik krizinin aşılması için görüşmeler sürüyor.

İsrail, Türkiye'nin Gazze'ye gıda ve inşaat malzemesi götürmesini kabul etti, söz konusu malzemelerle hastaneler ve okullar yapılacak. Gazze'de yeni istihdam alanlarının açılması da hedefler arasında. Bu çerçevede TOBB ile Filistin Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu'nun, işbirliği ile cenin sanayi bölgesinin iş imkanı oluşturması için anlaşma imzalanmıştı.

.