Türkiye, İran ve Rusya'dan Muhaliflere Çağrı

Türkiye, İran ve Rusya'dan Muhaliflere Çağrı

Astana görüşmeleri başladı: Türkiye, İran ve Rusya'dan muhaliflere 'IŞİD ve Fetih El-Şam'dan ayrılın' çağrısı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye barış görüşmeleri başladı.
 
Astana görüşmelerinde, Suriye hükümeti ve silahlı muhalifler ilk kez aynı masada oturuyor. Daha önceki Suriye barış görüşmelerde taraflar yüz yüze değil, aracılar üzerinden yapılan mekik diplomasisi yöntemiyle iletişim kurmuştu. Görüşmelerin yüz yüze devam edip etmeyeceğiyse kesin değil. Zira Reuters'e konuşan muhalif bir kaynak, hükümet yetkilileri ile doğrudan görüşmek gibi bir planlarının olmadığını söyledi.
 
Kazakistan Dışişleri yetkilileri Astana'daki görüşmelerin 24 saat süreceğini aktardı. Fakat görüşmelerin birkaç gün sürebileceği de belirtiliyor.
 
​Sputnik muhabiri yuvarlak bir masa çevresinde bir araya gelen Suriye tarafların önündeki kartlarda 'hükümet' ya da 'muhalefet' gibi ibarelerin yer almadığını, her bir temsilcinin önünde 'Suriye Arap Cumhuriyeti' yazan kartların bulunduğunu aktardı.
 
​Astana'daki görüşmelerde, Rusya ve Türkiye'nin girişimiyle Suriye'de Aralık 2016'da sağlanan ateşkesin nasıl güçlendirilebileceğinin üzerinde durulması bekleniyor.
 
Muhalefet heyetinden Yahya Aridi ise gazetecilere yaptığı bir açıklamada, 'görüşmelerinin başarısız olmamasının, insani meselelerin başarılı bir biçimde görüşülmesine bağlı olduğunu' söyledi.
 
Astana'daki Rixos otelde düzenlenen görüşmelere TSİ 12.40'ta ara verildi. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura dahil olmak üzere heyetler görüşme salonunu terk etti.
 
Öte yandan Sputnik muhabiri, Suriyeli siyasi muhaliflerin otelin lobisinde silahlı muhalifler ile görüştüğünü aktardı.
 
​ALLUŞ: ATEŞKESİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN DÜNYANIN HER YERİNE GİTMEYE HAZIRIZ
 
Görüşmelerde muhaliflerin baş müzakerecisi olan ve Ceyşul İslam (İslam Ordusu) liderlerinden Muhammed Alluş, Suriye'deki ateşkesi güçlendirmek için dünyanın her yerine gitmeye hazır olduklarını ifade etti.
 
Alluş ayrıca Suriye'de 'güvenliğin sağlanmasını ve zulümsüz bir devlet kurulmasını amaçladıklarını' kaydetti.
 
HADDAD: AÇILIŞ TOPLANTISI TAMAMLANDI
 
Bunların yanı sıra Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad da görüşmelere verilen ara sırasında Sputnik'e yaptığı açıklamada, Astana görüşmelerinin sonuçları konusunda konuşmak için henüz erken olduğunu, sadece açılış toplantısını tamamladıklarını söyledi.
 
CAFERİ: GÖRÜŞMELERİN AMACI GÜVENİ GÜÇLENDİRMEK
Şam'ın Kazakistan'a gönderdiği heyetin başındaki Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar el Caferi de Astana görüşmelerinin amacının, yürürlükte olan ateşkesi sağlamlaştırmak ve hükümet ile silahlı muhalifler arasında güveni güçlendirmek olduğunu belirtti.
 
Astana'da basına açık olarak gerçekleşen açılış toplantısı ardından hükümet ve muhalefet temsilcileri arasındaki görüşmeler basına kapalı olarak devam edecek.
 
Bununla birlikte karşıt taraflardaki temsilcilerin görüşmelere yüz yüze devam edip etmeyeceğine ilişkin kesin bir açıklama yapılmazken, Sputnik'e konuşan bir kaynak hükümet ve muhalefet yetkililerinin doğrudan görüşmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
 
ORTAK BİLDİRİNİN TASLAK METNİNDEN: IŞİD VE FETİH EL ŞAM'DAN AYRILIN
 
Diğer taraftan Astana sonucunda kabul edilmesi planlanan ortak bildirinin taslak metninde, Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye'deki tüm gruplara IŞİD ve eski ismi El Nusra olan Fetih el Şam Cephesi'nden ayrılma çağrısı yaptığı belirtildi.
 
Bildiri taslağında, Suriye'de Aralık 2016'da sağlanan garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran'ın IŞİD ve Fetih el Şam ile ortak mücadele etmeyi planladığı da kaydediliyor.
 
Metinde ayrıca garantör ülkeler Suriyeli taraflar arasında BM'nin 2254 numaralı kararı çerçevesinde görüşmelerin başlatılması çağrısı yer alıyor.
 
Al Jazeera televizyonunun aktardığına göre taslak metninde, Rusya, Türkiye ve İran'ın, silahlı muhaliflerin şubat ayında Cenevre'de yapılaması planlanan Suriye barış görüşmelerine katılmasını desteklediğini de belirtiliyor.