Trump’ın Ayn el-Esed Yalanı Tutmadı

Trump’ın Ayn el-Esed Yalanı Tutmadı

Trump’ın Ayn el-Esed yalanı bir hafta sürebildi

Savunma dergisi Defense One’ın geçen Cuma İran’ın 8 Ocak’ta Amerika’nın Irak’taki Ayn el-Esed üssüne düzenlediği füze saldırısında 11 Amerikan askerinin yaralandığını bildirmesinin ardından Business Insider da Pentagon liderlerinin son bir hafta öncesine kadar Amerikan askerlerinin yaralandığından habersiz olduğunu bildirdi.

Amerikan Başkanı Donald Trump, İran’ın Ayn el-Esed hava üssünü füzelerle vurmasından bir gün sonra basına yaptığı açıklamada İran saldırısında hiçbir Amerikan askerinin ölmediğini ve yaralanmadığını, Ayn el-Esed üssünde sadece hafif hasar meydana geldiğini açıklamıştı.

Defense One dergisi, Donald Trump’ın bu açıklamasından bir hafta sonra İran’ın 8 Ocak’ta füzelerle vurduğu Ayn el-Esed hava üssünde 11 Amerikan askerinin yaralandığını ve askerlerin Kuveyt ve Almanya’daki hastanelerde tedavi altına alındığını bildirmiş ve Amerikan Savunma Bakanlığından birkaç yetkiliyle birkaç askeri yetkilinin bu haberi doğruladığını duyurmuştu.

Haberde Almanya ve Kuveyt’te tedavi altına alınan Amerikan askerlerinin hafif beyin sarsıntısı geçirdiği öne sürülmüştü.

Pentagon: Yaralı askerlerden haberimiz yoktu

Business Insider ise haberinde Amerikan Savunma Bakanlığının Cuma günü yani Trump’ın açıklamasından bir hafta sonra yaptığı açıklamada İran’ın füze saldırısı yaptığı üste Amerikan askerlerinin yaralandığını bilmediklerini ifade ettiğini bildirdi.

Business Insider, Pentagon’un ‘yaralanan Amerikan askeri olduğunu bilmiyorduk’ açıklamasının Trump’ın “hiçbir Amerikalının zarar görmediği” konusunda ısrar etmesinden günler sonra yapılmasına dikkat çekti.

Kuveyt’te yayımlanan el-Kabes gazetesi ise Ayn el-Esed üssünde yaralanan 16 Amerikan askerinin Kuveyt’te tedavi altına alındığını belirttiği haberinde yaralı askerlerin Kuveyt’ün güneyindeki Amerika’ya ait Arifcan askeri üssündeki hastaneye nakledildiğini duyurdu.

Askerlerin yarası beyin sarsıntısı değil

El Kabes gazetesi “konuyu bilen kaynaklara” dayandırdığı haberine göre yaralı askerleri yoğun güvenlik önlemleri altında donanımlı bir uçakla Irak’tan Kuveyt’teki Ahmed Cabir hava üssüne nakledildi. Amerikan askerleri önce Arifcan üssündeki Amerikan askerlerine özel hastaneye nakledilip acil ameliyata alındılar ve halen yoğun bakımda bulunuyorlar.

El Kabes gazetesine açıklama yapan kaynaklar, Amerikan askerlerinin yaralarının ağır ve orta düzeyde olduğunu bazılarının bedenlerinin birçok noktasının yandığını bazılarının bedenine ise şarapnel isabet ettiğini söyledi.

Trump'ın ölen veya yaralanan Amerikan askeri olmadığına dair açıklamasından bir hafta sonra 11 askerin yaralandığını kabul eden Pentagon, askerlerin sadece hafif düzeyde beyin sarsıntısı geçirdiğini öne sürmüştü.

Hastane personelinin Amerikalı olduğunun belirtildiği habere göre kaynaklar, İran’ın Ayn el-Esed üssüne yönelik saldırısında başka yaralıların da olduğunu belirterek; ancak onların yaralarının daha hafif düzeyde olduğu için Kuveyt’e getirilmeye gerek duyulmadığını tedavilerine Irak’ta devam edildiğini ifade etti.