Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Tertip, plan, program ve neticesi

Önünü sonunu düşünmeden yapılan işlere ve yaşanan hayata halk diliyle paldır küldür denir. Böyle bir anlayıştan, bu anlayışa dayalı hizmetlerden ve yaşanan ömürden hayır gelmez. Sadece emekler zayi olmuş olur.

Buna paralellik arz eden ikinci bir şey daha vardır. Ona da rastgele denir. Balık tutan bir kimseyi görünce "rastgele" denmesi nerede ise adet olmuştur. Rastgele bir hizmet, rastgele bir hayat da tıpkı paldır küldür bir hayat ve hizmetle eş değerde olur.

Bu kısa ve özlü bilgilendirmeyi yaptıktan sonra, Necm Suresinin 39. Ayetini ve sunduğu mesajı sunabiliriz: "İnsan için yalnız çalışmasının karşılığı vardır." Bu haftaki mesajımızı sunarken Peygamberimizden de iki hadis-i şerifi siz okurlarımıza ikram etmek isteriz:

"İnsanları doğru yola çağıran kimseye, kendisine uyanların sevabı kadar sevap verilir. Ona uyanların sevaplarından da hiçbir şey eksilmez." Müslim.

"İnsan ölünce, üç ameli dışında bütün amellerin sevabı kesilir. Bu üç amel:

. Kalıcı hayır eserleri,

. Kendisinden istifade edilen ilim,

. Arkasından dua eden hayırlı evlat." Ebu Davud.

Osmanlı Devletinin son Şeyhu"l İslamlarından olan Mustafa Sabri Efendinin konumuzla alakalı bir sözünü hatırlatarak, konumuza devam ediyoruz:

"Nizam, plan, programsız hak, nizam, plan ve programlı olan batılın karşısında mağlup olur." Biliyoruz, cümleyi okuyunca canınız sıkıldı ve üzüldünüz. Ama ne yazık ki acı gerçek budur.

Sevgili Peygamberimiz ümmetine uzun vadeli hedefler göstermişken, bir kısmımız kısa hedeflerde bocalarız. Peygamberimiz, savaşlarda, kulluğunda, hizmetlerde plan, program uygularken, bir kısmımız rastgele mantığı ile hareket ederiz. Ve neticesi ise güdük kalır, ebter olur.

Günlük hayatımızdan canlı birkaç örnek vererek, mesajımızı sağlam bir temele oturtalım:

. Bir insanın imanlı olarak yaşaması, inkâra, küfre, şirke karşı yapacağı en büyük cihattır. Yeter ki imanını fıkhın ölçülerine, kriterlerine(ölçülerine) uygun olarak yaşasın.

. İlim, cehalete karşı verilecek en güzel, en anlamlı ve en büyük bir cihattır. Ancak, ilmi öğrenirken, onun öğrenme usulünü, metodunu, hedefini ve niyetini sağlama alsın.

. Cemaat halinde yaşamak, tefrikaya, bölücülüğe karşı yapılacak en kaliteli, en faydalı olan bir cihattır. Cemaatin mahiyeti, hedefi, maksadı anlaşıldığı zaman, tefrikanın can damarı kesilmiş olur.

. Nikâhın hikmetini, hedefini, mahiyetini kavramak, zinanın her çeşidine karşı yapılan bir cihattır. Yeter ki nikâhı rastgelelikten veya paldır küldürlükten kurtaralım.

. Ve teslimiyet, isyana; helal kazanç faize, istikamet yalana karşı verilecek en itibarlı, en bereketli ve en güzel yapılan bir cihattır. Örnekleri çoğaltabiliriz.

Öyle ise tüm bu söylediklerimizin bir değer bulması, dinleyenlerimizin, okuyanlarımızın bilgileri sahiplenmesi için güvene, ahiret gününe imana ve her şeyin Allah için yapıldığına inanılması gerekir. Bunun aksini Hz. Mevlana"dan bir örnekle verebiliriz: Yolların üzerinde bazı çukurlar olur. Bu çukurlara yağmur suyu dolar. Rüzgâr bir saman çöpünü çukurdaki suya bırakır. Derken bir sinek gelir saman çöpüne konar ve kendisini deryaların üzerinde yüzen gemi zanneder. Necip Fazıl Merhumun: Düşünce dünyası tavla zarı kadardır, tarifi ile hayata ve hizmete bakan insanların uzun vadeli, planlı, programlı ve hedefli alanlarla birlikte olması, tıpkı doku uyuşmazlığına benzer. Selâm ve sevgilerle.

yeniakit

Bu yazı toplam 1517 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar