Taliban'dan BM'ye Yaptırım ve Tanınma Tepkisi

Taliban'dan BM'ye Yaptırım ve Tanınma Tepkisi

Afganistan'daki Taliban geçici hükümeti, yaptırımlara ve Afganistan'ın tanınmasına ilişkin konuların Birleşmiş Milletler'in (BM) gündeminde yer almamasına tepki gösterdi.

Geçici hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Nasır Ahmad Faik'in Salı günü Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamalara sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yanıt verdi.

TALİBAN'DAN BM'YE TEPKİ

Afganistan'da güvenliğin sağlanması, genel af çıkarılması, ekonominin geliştirilmesi, güvenlik güçlerinin oluşturulması, gelir bütçesinin hazırlanması, içişleri ve eğitim sürecinin geliştirilmesi ile ilgili konuların BM toplantıda görüşülmediğini belirten Mücahit önemsiz konular üzerinde durulmasının üzücü olduğunu belirtti.

Mücahid şunları söyledi: "Görüşmede Taliban'a yönelik kara listenin sona ermesi, yaptırımların kaldırılması, el konulan Afgan varlıklarının serbest bırakılması, son olarak Taliban'ın resmi olarak tanınması ve BM koltuğunun Taliban'a devredilmesi konuları görüşülmesi gerekirdi dedi.

Afganistan'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Faik, Salı günü BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Taliban, Afganistan'da kadın ve erkeklere yönelik yaygın şiddet biçimleri de dahil olmak üzere zulüm ve baskıya dayalı bir rejim kurmuş, Ayrıca kadınlara karşı uygulanması için sert emirler yayınlayarak insan haklarını ve uluslararası hukuku da ihlal etti dedi.