Tacikistan genel seçimlere hazırlanıyor

Tacikistan genel seçimlere hazırlanıyor

Tacikistan’da Devlet Bakanı seçiminin ardından genel seçim yapılacak

 Tacikistan’da Kasım ayında gerçekleşen Devlet Başkanı seçimin ardından halk meclis genel seçimi için sandık başına gidecek. Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafından yapılan açıklamada 15 Şubat 2014 tarihinde Tacikistan’da genel seçimler yapılacak.
MSK Başkanı Şermuhammed Şahiyon komisyon toplantısının ardından seçim tarihini açıkladı. Tacikistan parlamentosunun üst ve alt kanadı olan Milli Meclis ve Oliy Meclisi için milletvekili seçimi yapılacak.
Tacikistan’ın 20 yıllık Devlet Başkanı Emomali Rahmon’un 4. kez seçilmesi ile mevcut hükümeti dağıtarak yeni kabineyi oluşturmuştu. Yıllarca üst düzey görevlerde bulunan bakanlar ise emekliye ayrılmış yerlerine de meclisten vekiller atanmıştı. Bu durumun ardından mecliste milletvekili sayısı azalmıştı.
Yeni atamalarla yaş ortalaması da düşen Tacik Hükümetinin gençleştiği ifade edilmektedir. 7 yıl boyunca son devlet başkanlığı görevini yürütecek Rahmon halkına güvenlik, istikrar ve ekonomide canlılık vaatlerini veriyor.
AKRABALI YÖNETİM
Tacikistan’daki siyaset uzmanları ülkenin yönetim birimlerinde Devlet Başkanı Rahmon’un çok sayıda akrabasının bulunduğunu ifade ediyor.  Hükümetin yeniden yapılandırılması ile akraba sayısının arttığına dikkat çeken uzmanlar, “maalesef yakınlarını uzaklaştıramadı” ifadesini kullanıyor. Devlet Başkanı Rahmon’un oğlu Rustam Emomali Devlet Gümrük Müdürlüğü Başkanı, kızı Ozada Rahmon Dışişleri Bakan Yardımcısı, damadı Camoliddin Nuraliev Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Bunların dışında Başbakan Birinci Yardımcısı Davlatali Saidov, Bağlantı Hizmeti Başkanı Beg Zuhurov, Tacikistan Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Amanullo Hukumatullo, Savunma Bakanı Şerali Mirzo ve Devlet Başkanlığı Kuvvet Bölüğü Milli Muhafız Birliği Başkanı Bobodjon Jamolzoda’nın da Devlet Başkanı Rahmon’un yakınları olduğu iddia ediliyor.