Suud'tan Mahmud Abbas'a Ahlaksız Teklif

Suud'tan Mahmud Abbas'a Ahlaksız Teklif

Suudi Arabistan'ın Filistin yönetiminden Filistinli direniş gruplarına karşı önlem almasını ve bunun karşılığında para yardımı yapmayı teklif etti

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İsrail'le anlaşmaya çalışan Suudi Arabistan'ın Filistinlilere yeniden yardım etme teklifinde bulunduğunu yazdı.

Suudi Arabistan yönetiminden kimliğini paylaşmayan kaynaklar, Riyad yönetiminin İsrail'le normalleşme çabalarında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da desteğini almak istediğini ifade etti.

İmzalanabilecek herhangi bir normalleşme anlaşmasının Filistin'in de desteğiyle daha güçlü hale geleceğini belirten yetkililer, bu amaç doğrultusunda Suudi Arabistan'ın Filistin'e yardımları tekrar başlatmayı teklif ettiğini söyledi.

Wall Street Journal'in Suudi ve eski Filistinli yetkililere dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan İsrail'le normalleşme girişimleri çerçevesinde Filistin yönetimine yeniden maddi destek sağlayarak Batı Şeria'daki Filistinli silahlı grupların faaliyetlerini azaltmayı planlıyor.

Habere göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman fonun devam ettirilmesi konusunu nisan ayında Filistin yönetimi lideri Abbas ile yaptığı görüşmede dile getirdi. Bin Selman'ın Abbas'tan Filistinli silahlı gruplara baskının artırılması ve bu grupların Batı Şeria'daki faaliyetlerinin kısıtlanması teklifinde bulunduğu bildirildi.

Bin Selman, Abbas'ın Batı Şeria'da kontrolü ele alabilmesi halinde mali yardımının devam edeceğini belirtti.

Wall Street Journal'in haberinde, Batı Şeria'da Filistinli silahlı grupların İsrail'e karşı faaliyetlerini azaltmanın, Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesini sağlamaya giden yolda önemli bir adım olarak görüldüğü iddia edildi.

Haberde ayrıca, "Abbas yönetiminin silahlı grupları dizginlediği takdirde İsrail'e bir tehdit oluşturmayacak bağımsız bir devleti yönetme kabiliyetini ispat etmiş olacağı" belirtildi.

ajanslar