Suudi Veliaht Prens, Cidde'de İran Dışişleri Bakanı ile Görüştü

Suudi Veliaht Prens, Cidde'de İran Dışişleri Bakanı ile Görüştü

Her iki ülke medyasına göre Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Cuma günü İran Dışişleri Bakanı Amir Hüseyin Abdullahian ile Cidde'de bir araya geldi.

Resmi Suudi Basın Ajansı (SPA), iki tarafın "bölgesel ve uluslararası arenalarda durumdaki gelişmeleri tartışmanın yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkileri ve gelecekteki işbirliği fırsatlarını ve bunları geliştirmenin yollarını gözden geçirdiğini" belirtti .

AFP'ye göre bu görüşme, Suudi veliaht prensinin geçen Mart ayında iki bölgesel güç arasındaki ilişkilerin yeniden başlamasından bu yana İranlı yetkililerle yaptığı ilk görüşme

İran "Press TV" kanalının muhabiri ise Reuters'e göre Abdullahian, Prens Muhammed ve Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan'ın "kapalı kapılar ardında görüştüğünü" bildirdi.

Cidde'den muhabir Jesu Misha Ahmadi, "Toplantı ... İran ile Suudi Arabistan arasında ısınan ve büyüyen ilişkilerin harika bir işaretidir" dedi.

Suudi ve İranlı yetkililer Abdullahian'ın Cuma günü veliaht prensle görüşeceğini doğrulamadan önce Perşembe günü İranlı bakan Suudi Arabistan'a bir günlük bir ziyarete başladı.

İran dışişleri bakanı Perşembe günü Suudi mevkidaşı ile Riyad'da yaptığı görüşmeden sonra, krallık ve Tahran'ın "ilişkileri reforme etmede ilerleme kaydettiğini" söylemişti.

Suudi mevkidaşı Prens Faysal ile görüşmenin "iki ülkenin liderleriyle görüşmenin başlangıcı olacağını" vurguladı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin Kral'ın daveti üzerine Suudi Arabistan'a yapabileceği ziyaret için bir tarih belirtmedi. Selman bin Abdulaziz.

Riyad, önde gelen Şii din adamı Nimr al-Nimr'i idam etmesini protesto etmek için İranlı göstericilerin hem Tahran'daki büyükelçiliğine hem de Meşhed'deki konsolosluğuna düzenlediği saldırının ardından 2016 yılında Tahran ile ilişkilerini kesmişti.

Ancak iki ülke, geçen Mart'ın 10'unda Çin arabuluculuğuyla varılan ani bir anlaşmayla sonuçlanan bir kopuşun ardından diplomatik ilişkileri sürdürme ve büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaştılar.

Riyad ve Tahran arasındaki ilişkiler, Tahran'ın 6 Haziran'da Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini açmasıyla gelişti.

İran resmi haber ajansı "IRNA"ya göre Abdullahian'a Riyad ziyaretinde İran'ın yeni Suudi Arabistan büyükelçisi Ali Enayati eşlik etti.

Perşembe günü Suudi dışişleri bakanı, Tahran'daki Suudi büyükelçiliğinin "iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmede bir başka adım" olduğunu düşünerek faaliyetlerine yeniden başladığını doğruladı.