Suudi Büyükelçi: İsrail'le Normalleşmeye Açığız

Suudi Büyükelçi: İsrail'le Normalleşmeye Açığız

Suudi Arabistan'ın Britanya Büyükelçisi Halid bin Bender, ülkesinin İsrail ile 'iki devletli çözümü kabul ettiği sürece' normalleşmeye açık olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan'ın Londra Büyükelçisi Halid bin Bender, Riyad'ın Tel Aviv ile iki devletli çözüme bağlı kaldığı sürece normalleşme anlaşmasına 'katiyen açık' olduğunu belirtti.

BBC Radio'ya mülakat veren bin Bender, İsrail ile bir anlaşmaya varılması konusunda "Kesinlikle ilgimiz var, 1982 ve öncesinden beri," ifadelerini kullandı.

Büyükelçi, "Uzun zamandır bu işin içindeyiz ve İsrail'i uzun zamandır kabul etmeye hazırız, birlikte yaşamak zorunda olduğumuz bir gerçek. Ancak bir Filistin devleti olmadan İsrail ile bir arada yaşayamayız," dedi.

Görüşmelerin, direnişin 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunda önce 'uzunca bir süredir devam ettiğini' kaydeden bin Bender, "Ne konuşulduğunun detaylarına girme yetkim yok ama hiç kuşku yok ki (anlaşmaya) çok yakındık," diye konuştu.

Büyükelçi, "Bizim için nihai husus, kesinlikle bağımsız bir Filistin devletinden daha azını içermiyordu. Ve biz hala -7 Ekim'den sonra bile- normalleşmeye inanıyor olsak da bu Filistin halkının zararına olmayacaktır," yorumunu yaptı.

Hamas'ın gelecekteki bir Filistin devletinin parçası olup olamayacağı sorusuna yanıt veren bin Bender, "İyimser ve umutluysanız değişim için her zaman yer vardır, ancak bir çatışma olduğunda, kabul etmeniz gereken ilk şey her iki tarafın da kaybettiğidir. Ve her iki taraf da kaybettiğinde, her iki taraf da uzlaşmaya istekli olur. Ve eğer uzlaşı yoksa çözüm de yoktur," dedi.

Uzun zamandır çatışmayı karakterize ettiğini söylediği 'aşırı mutlakiyetçi bakış açısını' eleştirerek savaş sonrası Gazze'de Filistin Yönetimi'nin rol oynaması gerektiğini, ancak bölgeyi istikrara kavuşturmak için 'neredeyse kesinlikle uluslararası müdahale gerekeceğini' de sözlerine ekleyen Büyükelçi, "Ve hiç şüphesiz İsrailliler kabul etmeden bunu yapamazsınız, bu yüzden burada nihai nokta İsrail'dir, başkası değil," değerlendirmesinde bulundu.

Bin Bender'in yorumları, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan'ın el-Ula kentinde Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmesinin ardından geldi. Görüşmede her iki isim de normalleşme müzakerelerinin hala mümkün olduğunu öne sürmüştü.

Blinken, dün İsrail'e gitmek üzere Suudi Arabistan'dan ayrılmadan önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bölgede bunun peşinden gitmeye yönelik açık bir ilgi söz konusu, fakat bunun için Gazze'deki çatışmanın sona ermesi ve bir Filistin devletine giden pratik bir yolun bulunması gerekiyor," demişti.(Ajanslar)