Suudi Arabistan'dan Suriye Kararı!

Suudi Arabistan'dan Suriye Kararı!

Bilgili kaynaklar, Şam ve Riyad'daki Suudi ve Suriye büyükelçiliklerinin yeniden açılmasının "muhtemelen yakın" olduğunu ve ilişkilerin yeniden başlaması ve ikili anlaşmaya yönelik tüm hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Bilgili kaynaklar, Şam ve Riyad'daki Suudi ve Suriye büyükelçiliklerinin yeniden açılmasının "muhtemelen yakın" olduğunu ve ilişkilerin yeniden başlaması ve ikili anlaşmaya yönelik tüm hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Lübnan'daki Al-Akhbar gazetesinin haberine göre, "Şam ve Riyad, yaklaşık 11 yıl boyunca diplomatik ilişkileri askıya aldıktan sonra geçen Mart ayında büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaştılar." dedi.

Muhammed bin Selman, Suudi Veliaht Prens Beşar Esad'ı 19 Mayıs'ta Cidde'de düzenlenen Arap liderler toplantısına davet ederek uzun süredir devam eden ilişkilerdeki bozulmaya son verdi. Bundan önce Riyad, Suriye'nin Arap Birliği'ndeki koltuğunu yeniden tesis etme çabalarına öncülük etmişti.

Al-Akhbar raporuna göre, Riyad'ın Şam'a yeni bir büyükelçi atamama kararı alması ve Şam'ın Suudi Arabistan'daki Suriye temsilciliğinde çalışmak üzere önerdiği diplomatların isimlerini reddetmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde başarısızlığın işareti olarak değerlendirildi. ülkeler. Ayrıca Şam'ın Ebu Ramane bölgesindeki Suudi Büyükelçiliği'nde geçtiğimiz mart ayında başlayan restorasyon çalışmalarının askıya alınması da ilişkilerin yeniden başlatılmasının başarısız olduğu yönündeki söylentileri artırdı.

Al-Akhbar şunları yazdı: "Çok sayıda basın ve diplomatik raporun ABD ve Avrupa'nın Suudi Arabistan'a Suriye'ye karşı açık politikayı durdurma yönündeki baskılarına atıfta bulunduğunu söylemeye gerek yok."

Bu bağlamda Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum aralarında bu örgütün Suriye'deki Genel Sekreteri özel temsilcisi Geir Pederson ile bir araya geldi. Resmi Aristan Haber Ajansı'nın (VAS) haberine göre, bu toplantıda Suriye krizinin siyasi çözümüne ilişkin son gelişmeler ile Riyad ve Birleşmiş Milletler'in bu konudaki çalışmaları ele alınarak değerlendirildi.

Suudi Dışişleri Bakanı, bu ülkenin Suriye krizine siyasi çözüm bulmak için çaba harcamak istediğini vurguladı.

Suudi Arabistan ile Suriye arasındaki ilişkiler, 11 yıl süren diplomatik ilişkilerin ardından geçen yıl Mart-Nisan aylarında kademeli olarak normale döndü. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Makdad da geçen ay Haziran ayı sonunda Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti.

KAYNAK:TEVHİDHABER